11 sisteme de irigare şi 93 de km de drum vor fi reabilitate în cadrul Programului Compact
Unsprezece sisteme centralizate de irigare din Republica Moldova vor fi reabilitate în cadrul Programului Compact, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit directorului proiectului Tranziţia la agricultura performantă a Programului Compact, Sergiu Iuncu, în prima etapă asociaţiilor utilizatorilor de apă le vor fi transferate responsabilităţile de întreţinere şi gestionare a 7 din cele 11 sisteme centralizate de irigare, care sunt funcţionale şi care vor necesita timp mai scurt pentru reabilitare.
Cele 11 sisteme vor asigura împreună irigarea a 15 mii de hectare de teren agricol, iar beneficiari de aceste servicii vor fi 3000 de gospodării.
Un alt proiect în cadrul Programului Compact, Reabilitarea drumurilor, prevede reconstrucţia a 93 km de drum pe traseul Sărăteni-Soroca, precum şi alte activităţi. Valentin Bozu, consilier principal al echipei Fondului Provocările Mileniului Moldova, unitatea de implementare a Programului Compact, a spus că în prezent se lucrează la elaborarea studiilor de fezabilitate, iar până la sfârşitul acestui an va fi selectată şi compania care va efectua lucrările.
„Evaluarea activităţilor din Programul Compact, a modului în care se valorifică mijloacele alocate se va face de către instituţii specializate din afara Programului şi din alte ţări decât Moldova şi SUA. Rapoartele vor fi publice, la ele va avea acces societatea civilă, căreia îi revine un rol important în monitorizarea Programului”, a subliniat Valentin Bozu.
Corporaţia americană Provocările Mileniului oferă Republicii Moldova 262 de milioane de dolari pentru implementarea Programului Compact.
„Este cea mai mare finanţare nerambursabilă pe care o va primi ţara. Republica Moldova trebuie să menţină criteriile de eligibilitate pentru finanţare. Acestea se referă la guvernare echitabilă, drepturi politice, libertăţi civile, control asupra corupţiei, investiţii în oameni, adică cheltuieli în medicină primară şi educaţie , management echilibrat al resurselor naturale, libertăţi economice etc”, a menţionat consilierul principal al echipei Fondului Provocările Mileniului Moldova.
Nevalorificarea în termenul stabilit a acestor mijloace, 5 ani, va însemna pierderea lor.