11 persoane sunt vizate pe cazul delapidării fondurilor destinate refugiaților

Șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială de la Primărie, Boris Gîlcă, dar și administratorul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din str. Studenților 7/5, au fost reținuți pentru 72 de ore într-o cauză penală privind abuzul de serviciu și delapidarea fondurilor din surse externe. Alte nouă persoane cu funcție de execuție sunt cercetate în stare de libertate și în privința cărora urmează a fi emisă o ordonanță de recunoaștere în calitate de bănuiți. Precizările au fost făcute de șeful Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Iulian Rusu, în urma perchezițiilor, la domiciliul lui Boris Gîlcă au fost găsite produse alimentare și nealimentare. Este vorba despre un aspirator, două cuptoare cu microunde, două calorifere, patru saci de dormit, opt cutii cu veselă și mai multe seturi de produse alimentare.

Urmărirea penală a început în luna februarie a acestui an. Oamenii legii au stabilit că Centrul de plasament pentru refugiați din strada Studenților este finanțat din contul surselor bugetare, dar și alte surse. Susținerea financiară a venit din partea a opt ONG-uri de peste hotare, ia activitatea acestuia a fost administrată de o structură teritorială în coordonare cu administrația publică locală.

Șeful CNA susține că în urma examinării mijloacelor materiale de probă, au apărut bănuieli că de la crearea Centrului, personalul desemnat pentru coordonarea acestuia, de comun cu funcționari publici din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială de la Primărie, au inclus eronat informații privind distribuirea ajutoarelor de bunuri alimentare și nealimentare pentru traiul refugiaților, pe bază de semnături false. Aceste acțiuni au provocat daune în proporții considerabile, drepturilor și intereselor persoanelor fizice și și juridice. Proporțiile prejudiciului încă urmează a fi stabilit.

În urma perchezițiilor la domiciliile și rudele celor vizați s-au depistat mai multe cutii cu produse alimentare sustrase din cadrul Centrului pentru refugiați, care nu au ajuns la destinația reală, dar la angajați ai depozitului, rude, inclusiv la angajați ai Direcției municipale.

Iulian Rusu a precizat că în anul 2022, Centrul a beneficiat de resurse financiare în sumă de 100 de milioane de lei, iar acum CNA trebuie să depisteze care bunuri au ajuns la destinație și care nu. Există zeci de mii de cereri semnate de refugiați care urmează a fi examinate cu privire la autenticitatea lor, privind beneficierea de bunurile de la Centrul de plasament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.