Republica Moldova ocupă primul loc în lume la capitolul păduri, potrivit unei evaluări a Universităţii Yale. Evaluarea se referă la suprafeţele acoperite cu păduri şi rata de despădurire. În Moldova peste 335 de mii de hectare de pădure sunt supravegheate de puţin peste 1000 de pădurari. Potrivit datelor oferite de Agenţia „Moldsilva”, la o solicitare depusă de IPN, în medie fiecărui pădurar îi revine în subordine 300 ha de pădure.
Principala obligaţie de serviciu a pădurarului este asigurarea pazei pădurii de tăierile ilicite şi braconaj. Necesitatea de pădurari este acoperită sută la sută. Cu toate acestea, anul trecut s-au înregistrat tăieri ilicite în volum de 4 mii metri cubi de masă lemnoasă, prejudiciul cauzat fiind de aproape 675 de mii lei. Cel mai mare volum al tăierilor ilicite a fost depistat în Hânceşti, Comrat, Edineţ, Chişinău şi Glodeni. Tăierile ilicite se îndesesc în perioada toamnă-iarnă, iar uneori sunt depistate abia primăvara.
Pădurarii sunt verificaţi cum îşi îndeplinesc obligaţiile de către maiştrii pădurari, de şefii ocolului silvic, inginerii şi inspectorii gărzii forestiere. Agenţia „Moldsilva” informează că anul trecut au fost sancţionaţi pentru neglijenţă în serviciu aproape 300 de pădurari, 17 dintre aceştia au fost concediaţi.
În prezent în Republica Moldova specialiştii în domeniu sunt pregătiţi în mai multe instituţii de învăţământ de specialitate şi instituţii de învăţământ superior – la Şcoala profesională din Cuhureşti, raionul Floreşti, la Colegiul de Ecologie din Chişinău, la Universitatea de Stat, Facultatea Biologie şi Pedologie, la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Facultatea Biomedicină şi Ecologie, şi la Universitatea Agrară din Moldova.
Salariul unui pădurar variază între 2300 şi 3100 lei, în funcţie de studiile acestuia.