„Defuncta” URSS continuă să bântuie și astăzi mințile, sentimentele și chiar acțiunile unor categorii de oameni din spațiul ex-sovietic, chiar dacă degrabă marcăm tocmai 31 de ani de când ea nu mai există în realitate. De ce se întâmplă așa și cum acest trecut al nostru influențează viața oamenilor de azi și de mâine, au discutat invitații dezbaterii publice „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere. Sursele, căile de promovare și efectele nostalgiei”, organizate de Agenția de presă IPN.
Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că Uniunea Sovietică s-a constituit pe teritoriul fostului Imperiu Rus, inițial, fără anumite teritorii, cum ar fi: Finlanda, Basarabia, o parte din Polonia. Constituirea a avut loc la 30 decembrie 1922, și a fost alcătuită din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, Belarus și Transcaucazia. „Aceste entități au intrat de fapt într-un stat unitar. Statul nou creat era proclamat o dictatură a proletariatului, în baza Constituției Rusiei sovietice din 1918. De fapt, era un stat totalitar. Comuniștii aveau viziuni tradiționale religioase și, de fapt, esența comunismului e un fenomen religios. Din cauza neeficienței economice, angajării în cursa înarmărilor, a prețurilor la hidrocarburi care era una din sursele de venit, conflictelor interetnice, necesității reformării acestui colos, în 1991, Uniunea Sovietică s-a destrămat. A fost rezultatul puciului din 19 august 1991, după care au urmat „parade ale independenților” și totul s-a terminat după întâlnirea de la Беловежская пуща, după care Sovietul Suprem al Federației Ruse a adoptat decizia de ieșire din Tratatul semnat în 1922, iar la 26 decembrie, Sovietul Suprema la Uniunii Sovietice a adoptat declarația despre sfârșitul acestei entități statale”.
Potrivit lui, „nostalgia” este definită drept un sentiment de tristețe, melancolie, provocat de retrăirea trecutului, adică dorința plină de regrete pentru ceva ce a fost în trecut și nu mai este posibil de realizat. „Acest sentiment a fost exploatat începând cu 2004, când în Federația Rusă a fost creat un post de televiziune special, numit „Nostaliga”, și care, având acces la arhivele televiziunii fostei Uniuni Sovietice, a utilizat cu multă dibăcie miturile despre dreptatea socială care au dominat în Uniunea Sovietică și toate aceste lucruri au prins rădăcini în spațiul-post sovietic”.
În altă ordine de idei, „himerele” sunt fantezii irealizabile. „Răspândirea himerelor este larg răspândit în Moldova. La noi, cu ocazia a 20 de ani de la căderea zidului berlinez a fost efectuat un sondaj de opinie care a arătat că peste 50% din respondenți regretau disoluția URSS. Peste alți zece ani, numărul celor care deplângeau disoluția URSS era de 45%, respectiv, este un fenomen care trebuie luat în considerare când e vorba de Republica Moldova”, a spus Igor Boțan.
Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, a menționat că Uniunea Sovietică, prin forma de organizare, a fost de iure o federație, iar de facto un stat centralizat și totul depindea de defalcările din bugetul unional, în economiile republicilor unionale. „A fost un stat totalitar, din start s-a creat poliția politică care urma să asigure supunerea cetățeniilor față de regimul bolșevic comunist creat. Economia sovietică s-a dezvoltat întotdeauna prin extensiune și nu intensiv. URSS a fost o super-putere, un protagonist al Războiului Rece în perioada postbelică, fapt care a contribuit și la slăbirea economiei sovietice. Sunt multiple cauze care au dus la dispariția acestui colos. Cu excepția unor dizidenți, nimeni nu admitea posibilitatea ca URSS să se dizolve din interior și niciun cercetător în domeniul relațiilor internaționale, științelor politice, a dreptului nu a descris în multiplele lucrări elaborate, maniera în care a dispărut URSS”, a spus directorul institutului.
Potrivit lui, cauzele disoluției au fost multiple. „Este vorba despre cauza economică și anume canalizarea multiplelor mijloace financiare și logistice pentru bugetul militar. Până în 1988, nimeni în URSS nu știa sigur cât alcătuiește bugetul militar, iar cheltuielile esențiale se făceau pentru cursa înarmărilor. A doua cauză ține de nivelul de viață al cetățenilor. Majoritatea trăia la nivel egal, nivelul sărăciei sau a asigurării medii de jos, dar era totuși un nivel foarte jos. Existau probleme de infrastructură și anume cu hotelurile și drumurile. De asemenea, un rol hotărâtor au avut mișcările de eliberare națională și pentru reformă democratică, produse în special în republicile unionale, dar un rol esențial l-a avut și Federația Rusă care și-a declarat suveranitatea la 12 iunie 1990. Mulți văd destrămarea URSS ca pe o tragedie, ba chiar ca o tragedie personală”, a spus Victor Juc.
În opinia Rodicăi Ciobanu, doctor în filosofie, doctor habilitat în drept, o ideologie este un instrument foarte puternic de influență asupra mentalității colective. „Noi nu putem să reflectăm asupra celor 31 de ani de independență, fără a ține cont de ceea ce a fost infiltrat în ADN-ul social al cetățenilor Moldovei pe parcursul a 100 de ani. Este vorba, inclusiv, de colaborarea la nivel de sistem de securitate, în republicile unionale, prin persoane care își aduceau contribuția directă la promovarea ideologiei și menținerii acestui sistem. O altă problem a fost implicarea majoră a instituțiilor statului, inclusiv instituțiile de drept care erau ancorate în promovarea ideologiei dominante în acea perioadă. Oamenii au trăit într-un sistem represiv, închis, umilitor. Alt element se referă la faptul că s-a pierdut noțiunea de umanitate și s-a transformat în falsificarea ideii de bine. În universul totalitar, tot ceea ce nu este interzis este obligatoriu. Și atunci, impunerea acelor valori promovate au dat rezultate. Conform unui raport privind realitățile sistemului comunist, s-a constatat că nu suficient s-a vorbit despre acele orori care au existat pe timpul Uniunii Sovietice, inclusiv cu referință la spațiul Republicii Moldova. În perioada de independență s-a lăsat spațiu liber pentru cel care dorește să cunoască ce a fost în trecut, s-a lăsat ca lucrurile să meargă de la sine. Dar s-a demonstrat că ele nu pot merge de la sine, dar trebuie discutate, analizate și evaluate”.
Potrivit Rodicăi Ciobanu, „așteptările cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv ale celor mulți care au ieșit în sprijinul Independenței, în Paiața Marii Adunări Naționale, în raport cu statul Republica Moldova, erau foarte mari. Frustrările și dezamăgirile care au urmat în 30 de ani au fost multiple. În opinia mai multor cercetători, teoreticieni și analiști, noi nu am reușit să tăiem legăturile de bază avute și menținute cu fostul spațiu sovietic”.
Dezbaterea publică la tema: „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere. Sursele, căile de promovare și efectele nostalgiei”, a fost ediția a 258-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.
Antinostalgia
Vezi și:
- Războiul ca ideologema de stat a Rusiei lui Putin. Op-Ed de Anatol Țăranu
- La vremuri noi, simboluri noi , Op-Ed de Victor Pelin
- Centenarul imperiului năruit. Promptuar pentru nostalgici. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Z0ZZ – Anul centenarului și eforturilor de refacere a URSS... Op-Ed de Victor Pelin
- Octavian Țîcu: Perspectiva Republicii Moldova nu poate fi alta decât europeană și alături de România
- Igor Șarov: Nostalgia după URSS are un leac, se numește informare și conștientizare a istoriei
- De ce și cum a dispărut URSS? De ce provoacă și acum nostalgie? Dezbateri IPN
- Igor Boțan: Marșul triumfal al nostalgicilor pro-sovietici s-a întrerupt după revolta tinerilor din 7 aprilie 2009
- Marin Gherman: Nostalgia față de URSS în Ucraina este la un nivel mai scăzut decât în Moldova
- Igor Boțan: Cetățenii moldoveni nostalgici după URSS nu-și doresc neapărat refacerea acestei uniuni
- De ce a apărut și cum a funcționat URSS? De ce provoacă și acum nostalgie? Dezbateri IPN
- Virgiliu Pâslariuc: URSS s-a prăbușit, dar spațiul post-sovietic a rămas o colonie mediatică și energetică a Rusiei
- Russkii mir – substituentul URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua trădării și nostalgicii... Op-Ed de Victor Pelin
- Igor Boțan: Greșelile Kremlinului în contextul Ucrainei sunt totale
- Valentin Dolganiuc: Cetățenii moldoveni nu au nostalgii față de URSS, ei sunt victime ale propagandei
- Arcadie Barbăroșie: Cred că într-un final Republica Moldova se va uni cu România
- Evoluția agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și influența acesteia asupra fenomenului nostalgiei după URSS. Dezbatere IPN
- Nostalgia în ajunul apogeului. Op-Ed de Victor Pelin
- Holodomor și constructul identitar ucrainean. Lecția pentru Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu: Rezistența antisovietică a fost platforma pe care s-a lansat schimbarea
- Virgiliu Bîrlădeanu: Guvernările au păstrat o atitudine indiferentă față de mișcarea de rezistență anticomunistă
- Mișcările de rezistență anticomunistă au creat platforme pentru renașterea națională
- Manifestări ciudate ale nostalgiei... Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după himere sau de ce stagnează proiectul unionist. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după măreția imperială. Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după guvernarea dușmanilor poporului. Op-Ed de Victor Pelin
- Neutralitatea ca statut de vasalitate a Republicii Moldova față de Moscova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după revoluția roșie... Op-Ed de Victor Pelin
- Principalul inamic al nostalgicilor după URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Anneli Ute Gabanyi: Până la căderea Zidului Berlinului în RDG nu s-a vorbit despre crimele Armatei Roșii
- Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu: Basarabenii țin minte cum au fost aruncați pe câmpurile de mine
- Igor Boțan: Rusia, revanșardă după destrămarea miturilor pe care le-a creat
- Etapa finală a Celui de-al Doilea Război Mondial: realitate și mituri privind contribuția URSS și a Alianței Antihitleriste. Dezbateri IPN
- Igor Boțan: În acest război se folosesc toate armele, inclusiv arma energetică
- Nicolae Negru: În Moldova propaganda rusească există datorită unor forțe politice care se alimentează din Rusia
- Anatol Petrencu: Rusia va fi învinsă și va plăti contribuții de război
- Participarea URSS în Cel de-al Doilea Război Mondial: despre victorii și înfrângeri reale, despre ce tace propaganda, despre ce vorbesc miturile și nostalgia. Dezbatere IPN
- Eșecul resuscitării sentimentelor nostalgice. Op-Ed de Victor Pelin
- Anatol Țăranu: O viață mai bună va elimina orice nostalgie față de trecut
- Marin Gherman: În Ucraina predomină narativul victoriei
- Igor Boțan: Rusia trece prin perioada revanșismului
- Cine și de ce a pornit Cel de al Doilea Război Mondial? Mituri propagandistice ca sursă a nostalgiei după URSS. Dezbateri IPN
- Nostalgia sovietică resuscită românofobia în Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Narativul istoric distorsionat – arma ideologică a imperialismului rus. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Valentin Constantinov: Cultul personalității lui Stalin a fost demascat în 10 ani
- Doctor în istorie: În perioada sovietică propaganda mușamaliza acțiunile represive
- Valentin Constantinov: Cu cât ne depărtăm mai mult de Rusia, cu atât o ducem mai bine
- Nostalgia după dictatură și violență. Op-Ed de Victor Pelin
- Realitatea neretușată privind ștafeta mitică transmisă de armata roșie către armata lui Putin. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Boțan: Ambițiile imperiale ale Rusiei au existat dintotdeauna
- Andrei Covrig: Vladimir Putin are ca scop distrugerea Ucrainei
- Valentin Constantinov: Nicio destrămare de imperii n-a avut loc fără războaie
- Nostalgia după măreția militară a URSS ca explicație pentru aprobarea invaziilor actuale. Dezbateri IPN
- Nostalgii după miliția sovietică – născută din NKVD, Op-Ed de Victor Pelin
- Protestul iobagului nostalgic. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după votare fără alegeri... Op-Ed de Victor Pelin
- Prețul fatal al nostalgiei imperiale ruse. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Boris Negru: Destrămarea URSS trebuie privită ca o legitate. Imperiile apar și dispar
- Anatol Petrencu: Rusia de astăzi nu este deloc atractivă
- Igor Boțan: Atrocitățile din Bucea sunt efectul instrumentării propagandistice a nostalgiei sovietice
- Drepturile omului și libertățile fundamentale în URSS: mituri și realități. Dezbateri IPN
- Amnezia și degradarea morală a comuniștilor nostalgici. Op-Ed de Victor Pelin
- Modelul rus și german de a învăța lecțiile istoriei. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia în serviciul propagandei. Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după imperiu și factorul găgăuz în politica moldovenească. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Boțan: Gorbaciov nu s-a concentrat pe refacerea economică și URSS a mers spre neființă
- Grigore Belostecinic: Gorbaciov a dorit cu adevărat să salveze Uniunea Sovietică
- Anatol Țaranu: Sistemul sovietic a fost construit pe elementul terorii
- Ce greșesc nostalgicii când îi atribuie lui Mihail Gorbaciov rolul de demolator al URSS? Dezbatere IPN
- Mihail Podolyak: Cooperarea țărilor post-sovietice cu Rusia va duce la pierderi pentru ele
- Pactul Molotov-Ribbentrop în oglinda nostalgiilor imperiale ale Kremlinului. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Canalul TV „ Пятый”: În toamnă, Rusia va încerca să anexeze teritoriile a cinci țări
- Factologia învinge nostalgia. Op-Ed de Victor Pelin
- Centenarul constituirii defunctei URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Infarctul și decesul URSS. Nașterea nostalgiei sovietice. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Anatol Petrencu: Nostalgicii trebuie să accepte pentru ei și partea ascunsă despre viața din URSS. Interviu IPN
- Anatol Petrencu: Nu putem accepta politica agresivă a Rusiei
- Anatol Petrencu: Uniunea Sovietică a fost un stat bazat pe frică și șantaj
- Istoricul Anatol Petrencu: Cei nostalgici după URSS idealizează un trecut criminal
- Igor Boțan: Există dovezi sigure că foametea din RSSM din anii 1946-1947 a fost una organizată
- Vasile Bumacov: Doar agenții de influență „cred” că foametea nu a fost organizată
- Lidia Pădureac: Foametea din 1946-1947 este o crimă împotriva umanității și nu are termen de prescripție
- A fost organizată sau nu foametea din RSSM în anii 1946-1947? Au putut și au vrut autoritățile sovietice să prevină efectele devastatoare ale acesteia? Dezbateri IPN
- Operațiunea Iași-Chișinău între nostalgie sovietică și politică de europenizare. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Victor Juc: Mersul prost al lucrurilor alimentează nostalgiile față de alte vremuri
- Igor Boțan: Avem nevoie de o politică de comunicare privind problemele legate de parcursul european
- Rodica Ciobanu: Avem nevoie de educarea spiritului civic al cetățenilor