100 de ani de proclamarea independenței Cehoslovaciei, expoziție la Parlament

Fotografii care reflectă două perioade importante din istoria Cehoslovaciei, au fost expuse în cadrul unei expoziții vernisate în holul Parlamentului de la Chișinău. Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la proclamarea independenței fostei Cehoslovacii și este deschisă până pe 25 noiembrie, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, a spus că fosta Cehoslovacie, ca și Republica Moldova, are o istorie legată de prăbușirea unui imperiu. Deputatul a amintit despre anul 1918,  sfârșitul primului război mondial și căderea imperiului austro-ungar, dar și despre anul 1968, când a fost lansat un program de liberalizări și reforme. „Este o expoziție în amintirea acelor evenimente, o expoziție care ne familiarizează pe noi cu istoria Cehoslovaciei”, a menționat Valeriu Ghileţchi.

Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí, a spus că astăzi mai este marcată aniversarea proclamării independenței Cehoslovaciei, deși a fost împărțită și din 1993 există Republica Cehă și Slovacia. Potrivit ambasadorului, cehii și slovacii consideră Cehoslovacia ca fiind o temelie pe baza căreia două state s-au dezvoltat.

Ambasadorul Slovaciei la Chișinău, Dušan Dacho, a declarat că perioada de existență a Cehoslovaciei a fost marcată de cele două războaie mondiale, dar și de sistemul politic din regiune. În această perioadă a avut loc căderea imperiilor și democratizarea țărilor.

Expoziția îi aduce în prim plan pe fondatorii Cehoslovaciei, profesorul universitar T. G. Masaryk, astronomul și generalul armatei franceze de origine slovacă M. R. Stefanik și ministrul de externe și al doilea președinte al Republicii Cehoslovace E. Beneș. Totodată, scoate în evidentă rezultatele Cehoslovaciei în perioada dintre cele două războaie mondiale: apariția mașinilor Skoda, Tatra, a motocicletelor Jawa, brandului Bata și a materialului nailon pentru producerea colanților.

Expoziția reflectă și perioada anilor 1960, când Cehoslovacia era condusă de Partidul Comuniștilor, venit la putere în anul 1945. Cehii și slovacii, nemulțumiți de starea de lucruri din țară, au lansat un proces de reformă a Cehoslovaciei, care a fost finalizat în 1968, cu înlocuirea conducerii Partidului Comuniștilor. De atunci toate măsurile luate au dus ca în 1993, Cehoslovacia să fie separată, fiind create două state Cehia și Slovacia.

  • zdenìk krejèí despre republica cehoslovacia.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE