100 de ani de la destrămarea Imperiului Habsburgic, marcați la Biblioteca Națională

Cultura austriacă a avut un impact semnificativ asupra continentului european, iar destrămarea Imperiului Habsburgic a adus multiple evenimente care au schimbat destinul întregului continent. Biblioteca Națională marchează 100 de ani de la destrămarea Imperiului Habsburgic în cadrul unei conferințe internaționale organizate astăzi, 12 iunie, cu genericul: „2018 – anul european al patrimoniului cultural: multiculturalismul și tradiția Austriei”, transmite IPN.

Cu aceeași ocazie, sunt vernisate expozițiile: „Franz Kafka – 135 de ani de la naștere” și „Cartea românească în imperiul austriac”. Pe parcursul zilei, Forumul Cultural Austriac București va prezenta o expoziție de bannere: „Liniștea dinaintea furtunii / Bewegte Ruhe vor dem Sturm”, care reflectă starea de lucruri în Imperiul Habsburgic înainte de Primul Război Mondial. Pe finalul zilei, va fi demonstrat filmul artistic: „Stefan Zweig, Farewell to Europe”, film despre nuvelistul Stefan Zweig, regizat de Maria Schrader. Intrarea pentru toți doritorii este liberă.

Orest Dabija, șeful Direcției arte și industrii creative, la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a remarcat că Imperiul Habsburgic a încurajat într-un fel și a oferit acces pentru români la o mai bună educație și o mai bună conștientizare a ideii naționale. Conferința este importantă din punct de vedere științific deoarece cercetători, lingviști, istorici își pot face cunoscute publicului ultimele cercetări, iar pentru publicul larg va fi interesant pentru că pot face cunoștință cu patrimoniul cultural.

Ambasadoarea Austriei la Chișinău, Christine Freilinger, a menționat că Austria a avut o experiență foarte bună în cadrul colaborării transfrontaliere între istorici, lucru care i-a permis să vadă și să înțeleagă mai bine propria istorie și să o provoace să reflecte asupra ei. Iar scriitorul multicultural Franz Kafka s-a aranjat și el bine în această ecuație. Este bine ca generațiile să-și concilieze trecutul cu plăcere și să privească cu elan spre viitor, a subliniat ambasadoarea.  

Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale, a remarcat că evenimentul este un bun prilej de a demonstra respectul față de patrimoniul cultural european, pentru că este un element esențial al identității europene. Ideile, principiile și valorile integrate în patrimoniul național cultural și cel european constituie o sursă comună de înțelegere a identității și dialogului de coeziune și creativitate.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională din Moldova, în colaborare cu ambasada Austriei la Chișinău și Forumul Cultural Austriac București.

  • elena pintilei despre patrimoniul cultural.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.