Ziua Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova

Ziua Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova este marcată astăzi cu genericul: „Împreună mai puternici pentru un an european al competențelor”. În cadrul evenimentului organizat la Universitatea Tehnică a Moldovei s-a vorbit despre rezultate și obiective, despre asistența oferită de program în beneficiul cetățenilor Evenimentul a reunit reprezentanți ai structurilor de management ale Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 din ambele state, misiuni diplomatice, partenerii și beneficiarii proiectelor, mediul academic, studenți, publicul larg și jurnaliști, transmite IPN.

Alexandru Teacă, consilier la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România a menționat că grație acestui program au fost finanțate numeroase proiecte care au drept scop accederea tinerilor pe piața muncii, care este într-o permanentă schimbare. „Mai mulți tineri au fost implicați în schimburi de experiență în cadrul proiectelor transfrontaliere. A fost dezvoltat curriculum comun pentru universitățile din ambele țări, programe de masterat, specializări. În felul acesta s-a contribuit la alinierea educației în cele două țări, astfel încât să se faciliteze accesul lor la locuri de muncă în ambele state”, a spus el, menționând că deja urmează a fi derulat un nou program de cooperare Interreg care va dura până în anul 2027 și care va face posibile investiții importante în educație.

„Aș vrea să menționez că un prim apel pentru proiecte care are componentă de infrastructură este deja lansat, iar un apel pentru proiecte cu valoare mai mică urmează a fi lansat în zilele următoare. Vă invit să urmăriți site-ul programului pentru informații actualizate privind documentele apelului. Tot acolo se găsește un calendar al instruirilor pentru aplicanți”, a punctat Alexandru Teacă.

Olga Tretiacov, consultant principal, Direcția politici în domeniul cercetării și inovării de la Minsiterul Educației, a declarat că „Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova va continua să susțină dezvoltarea competenților digitale prin investiții în infrastructură specializată, dotarea cu echipamente moderne și pregătirea personalului didactic. Iar nouă nu ne rămâne decât să beneficiem în continuare de aceste oportunități și să folosim la maximum instrumentele acestor programe, să le abordăm în mod pragmatic, dezvoltând proiecte orientate spre rezultate, ținând cont de interesele și preocupările fiecărui stat partener”, a spus ea.

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova participanții au putut vizita laboratoarele pentru industria auto și managementul deșeurilor industriale de la Universitatea Tehnică a Moldovei, modernizate cu suportul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Au participat la lecție deschisă dedicată studenților privind competențele antreprenoriale, susținută de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

În fiecare an, pe 21 septembrie, programele de cooperare finanțate de Uniunea Europeană sărbătoresc Ziua Cooperării Interreg, pentru a marca buna vecinătate și valorile comune care unesc comunitățile aflate la granițele interne și externe ale Uniunii Europene. Anul acesta manifestările organizate cu ocazia Zilei Cooperării Interreg celebrează competențele de dezvoltare și buna vecinătate, realizate prin acțiuni de cooperare transfrontalieră.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.