Zeci de refugiaţi s-au adunat în centrul capitalei de Ziua Mondială a Refugiatului

Zeci de refugiaţi au marcat, în centrul Chişinăului, Ziua Mondială a Refugiatului. În timp ce unii s-au plâns pe probleme pe care le au, alţii au mulţumit Guvernului Republicii Moldova pentru protecţie şi azil. Potrivit şefului Biroului Naţional al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Octavian Mohorea, în ultimul timp tot mai multe persoane cel azil Republicii Moldova, iar majoritatea sunt din Siria şi Afganistan.

„Refugiaţii au început să vină în Republica Moldova din anii '90. La acest moment avem tot mai multe cereri din partea cetăţenilor din Siria. De obicei, majoritatea celor care aleg ţara noastră au făcut studii, au cunoscuţi sau rude în Republica Moldova. Iniţial vin cu viză de scurtă durată, ulterior solicită azil. Sunt cazuri şi mai complicate. Când oamenii din cauza conflictelor armate nu reuşesc să îndeplinească procedurile legislative în vigoare, pot cere azil direct la graniţa cu Republica Moldova”, a spus Octavian Mohorea.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, celor care au trecut astăzi, 20 iunie, pe lângă Arcul de Triumf li s-a propus un joc, prin care trebuiau să parcurgă imaginar drumul unui refugiat, ca să ajungă în siguranţă la destinaţie. De asemene, voluntarii au împărţit broşuri informaţionale cu date despre refugiaţi.

„Refugiaţii pot deveni cetăţeni ai Republicii Moldova după 8 ani, iar dacă se căsătoresc cu cetăţeni moldoveni – în 3 ani”, a spus Octavian Mohorea.

Ecaterina Silvestru, şefa Direcţiei Refugiaţi din cadrul Biroului Migraţie şi Azi al Ministerului Afacerilor Interne, a spus că persoanele refugiate în Republica Moldova au aproximativ aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii moldoveni, dar şi obligaţii. „Persoanele care solicită azil au 6 luni la dispoziţie pentru a se integra în societate, timp în care trebuie să înveţe limba, să aibă o profesie şi să manifeste capacitate de asigurare financiară a familiei”, a spus Ecaterina Silvestru.

Refugiaţii veniţi în centrul capitalei să marcheze  Ziua Mondială a Refugiatului au spus că au ales Republica Moldova pentru că este o ţară liniştită. Unii şi-au găsit aici jumătatea, iar alţii au absolvit o facultate. Refugiaţii au purtat costume naţionale ale ţărilor de origine şi au făcut poze cu trecătorii.

În Republica Moldova sunt peste 200 de persoane refugiate. La nivel global, numărul refugiaţilor este de peste 45 de milioane de persoane.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.