Zeci de copii instruiți de pompieri la Școala Securității, în ajunul vacanței de toamnă

În preajma vacanței de toamnă, Detașamentul salvatori și pompieri din sectorul Botanica al capitalei organizează „Școala Securității” pentru elevii claselor IV-V-a din toată țara. Joi 40 de elevi de la Liceul „Elena Alistar” au participat la incendii simulate și la o serie de prezentări specializate, la care a asistat corespondentul IPN.

Angajații IGSU au ghidat copiii prin sălile tematice ale „Școlii Securității”, unde le-au fost prezentate detalii despre cele mai tragice cazuri. „Aici avem un tablou cu cel mai mare incendiu din istoria Republicii Moldova. S-a întâmplat la Bălți, unde, de la un simplu chibrit, au ars peste 400 de gospodării”, a povestit specialistul IGSU Elena Haranovschi.

De asemenea, copiii au participat la cutremure simulate și la alte situații de risc potențiale, toate însoțite de instrucțiuni sonore cu sunete reale din cadrul operațiunilor speciale de salvare.

Într-un dialog despre electrocasnice și regulile de utilizare a dispozitivelor, pompierii au testat cunoștințele copiilor câre un pliant instructiv „Când rămâi singur acasă, respectă următoarele”.

Specialiștii au îndemnat tinerii să evite jocul cu focul și cu toate sursele de aprindere, cum ar fi chibrituri, brichete, lumânări, și să nu se aventureze în jocul cu prize sau cabluri electrice. Mai mult, pompierii au rugat copiii să fie prudenți în exploatarea electrocasnicelor, surselor de încălzit, și să le folosească doar sub supravegherea maturilor. Totodată, salvatorii au avertizat elevii despre pericolele folosirii ustensilelor ascuțite și substanțelor chimice de curățare, ce pot fi găsite în locuință.

Copii au fost invitați într-o încăpere de după incendiu, unde le-au fost explicate consecințele cazului în care o lumânare a fost sursa tragediei. În încăperea închisă, copii au mai putut auzi sunetul strident al sistemului de alarmă, au simțit mirosul fumului și ascensiunea focului. Funcționarii le-au demonstrat copiilor cum pot stinge focul în casă cu un vas și o bucată de pânză.

După explorarea sălilor tematice, unde sunt prezentate exponate și diorame cu situații excepționale de rezonanță, copiii au putut vedea pompierii în acțiune, demonstrații cum să lichidezi un incediu cu un simplu stingător și cum să ieși dintr-o încăpere acaparată de fum și flăcări.

De asemenea, elevii s-au întâlnit cu un echipaj de pompieri, revenit după un incediu din sectorul Botanica. Salvatorii le-au arătat cum, în câteva secunde, își îmbrăcă echipamentul atunci când trebuie să plece într-o nouă misiune.

Tradițional, înainte de vacanța de toamnă, elevii au în program o lecție la care le este predat regulamentul securității. Galina Versteac, profesoară la Liceul Teoretic „Elena Alistar”, a organizat cu acest scop o vizită la Școala Securității, unde o lecție practică devine mult mai complexă și interesantă decât una teoretică.

„Mă bucur foarte mult că am reușit să le organizăm această experiență. Sunt foarte entuziasmați. Evenimentul de azi a fost important nu doar pentru cultura lor generală, dar și pentru protecția și siguranța lor. Săptămâna trecută am fost și la Banca Națională. Mă bucur că le pot oferi asemenea experiențe educative”, afirmă Galina Versteac.

„coala Securității este vizitată zilnic de două-trei grupuri de elevi. Anual, la instruiri participă peste 20 de mii de copii. IGSU încurajează tinerii și administratorii instituțiilor de învățământ să viziteze Școala Securității, pentru a fi pregătiți să reacționeze adecvat în situații de risc, notează IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.