Zece posturi TV sunt monitorizate de CJI în campania electorală pentru alegerile din 5 noiembrie

Începând cu data de 1 octombrie și până pe 5 noiembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent monitorizează comportamentul a zece posturi de televiziune în campania electorală. La fel, este monitorizat și accesul concurenților electorali în știrile din mass-media. Vineri a fost prezentat primul raport de monitorizare, care vizează perioada 1-11 octombrie.

Raportul a fost realizat în cadrul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte. „Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a fost fondată în 2005 și în prezent este constituită din 39 organizații obștești din Republica Moldova. Misiunea Coaliției este de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere și corecte în conformitate cu standardele internaționale, la care Republica Moldova este parte”, a precizat într-o conferință de presă la IPN Grigore Stegărescu, secretar al Coaliției și coordonator de proiecte la ADEPT.

Printre activitățile Coaliției se regăsesc și programe orientate spre observarea și monitorizarea procesului electoral, monitorizarea comportamentului mas-media în alegeri, educația civică și electorală, informare alegătorilor și promovarea alegerilor incluzive.

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a declarat că această monitorizare este una diferită decât cele efectuate în alegerile trecute. Accentul este pus pe analiza conținutului, analiza calitativă și mai puțin cantitativă. A fost analizat comportamentul mass-mediei în campania electorală și accesul concurenților electorali la mass-media sau în știrile din mass-media. La fel, au fost analizate tendințele reportericești care eventual pot să afecteze performanța instituțiilor mass-media și pot compromite abilitatea acestora de a oferi publicului informații veridice, echidistante și pluraliste.

Nadine Gogu a menționat că au fost selectate 10 posturi TV cu acoperire națională, cu formă de proprietate publică și privată și care difuzează atât în limba română, cât și în limba rusă. Este vorba despre: Moldova 1, TVR Moldova, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, Cinema 1, ITV, Orizont TV, Vocea Basarabiei și Exclusiv TV.

Potrivit directoarei CJI, a fost selectat un buletin informativ din prim time, fiind monitorizat conținutul integral. „Ne-am uitat la știri cu caracter electoral direct, dar și cu caracter electoral indirect. Le-am supus unor evaluări de conținut și de context pentru a vedea dacă eventual acestea sunt favorabile sau defavorabile pentru un partid sau pentru o formațiune politică sau pentru un concurent electoral”, explică Nadine Gogu.

În cadrul monitorizării, autorii raportului au ținut cont de mai multe criterii de reflectare obiectivă, printre care și imparțialitate și obiectivitate, partizanat politic, corectitudine și echilibru surselor, pluralism de opinie, limbajul și imaginile utilizate.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE