World Press Photo are loc pentru a cincea oară consecutiv la Chișinău

Chișinăul găzduiește pentru a cincea oară consecutiv expoziţia internaţională World Press Photo – cea mai importantă competiție fotografică la nivel mondial. Expoziția a fost lansată astăzi, 10 noiembrie, în incinta Muzeului Național de Istorie al Moldovei, iar publicul larg este invitat să descopere istoriile din spatele fotografiilor câștigătoare, începând cu data de 11 noiembrie şi până pe 1 decembrie 2021, transmite IPN.

Concursul premiază fotografi din întreaga lume pentru cele mai bune imagini care au contribuit la dezvoltarea jurnalismului vizual în ultimul an. În competiție participă fotografi profesioniști, fotoreporteri şi fotografi documentariști. În acest an, la concurs au participat peste 4300 de fotografi din 130 de țări, care au expediat mai bine de 74 de mii de imagini. Câștigătorii concursului World Press Photo 2021 sunt 45 de fotografi din 28 de țări.

Un juriu independent format din 28 de profesioniști în domeniul fotografiei a selectat cele mai bune imagini și istorii ale anului 2020. Juriul a selectat imaginea fotografului danez Mads Nissen „Prima îmbrățișare” în calitate de Fotografia anului, iar „Habibi”, a fotografului documentarist italian Antonio Faccilongo, a fost desemnată Istoria anului. Câștigători au fost desemnați la opt categorii: Probleme contemporane, Știri generale, Mediu, Proiecte pe termen lung, Natură, Știri spot, Sport și Portret.

La evenimentul de lansare a expoziției, Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie, a spus că expoziția reflectă talentul foto-jurnaliștilor din întreaga lume. Este fericit că publicul larg poate admira aceste opere de artă, care vorbesc de la sine fără a fi nevoie de cuvinte. În opinia sa, unele fotografii reflectă aspectele dramatice pe care le înțelegi doar privind fotografiile.

Floris Van Eyck, șeful Oficiului Ambasadei Țărilor de Jos, a spus că este onorat ca Ambasada să susțină prezentarea expoziției pentru publicul larg. Anual se organizează concursul de fotografie mondial pentru a celebra cea mai exactă reproducere a provocărilor drepturilor omului din lume. Istoriile prezentate reflectă o sinteză a celor mai importante și cutremurătoare evenimente ale lumii. Respectiv, expoziția este o oportunitate de a retrăi evenimentele care au prefigurat omenirea pe parcursul unui an.

Raphael Dias e Silva, reprezentant World Press Photo din Olanda, spune că misiunea organizației este celebrarea rezultatelor fotografilor care doresc să prezinte știri de încredere. Expoziția este vernisată din 1995, astfel a reușit să devină cea mai importantă competiție foto a jurnaliștilor din lume. Istoriile prezentate sunt diverse, de la schimbarea climei la activitatea lucrătorilor medicali din prima linie sau chiar salvarea unei girafe. Expoziția este legată și de felul cum pandemia a afectat în diverse moduri viețile oamenilor.

Victoria Dodon, redactoră șefă la Centrul pentru Jurnalism Independent, a remarcat că expoziția este adusă pentru al cincilea an consecutiv la Chișinău, promovând astfel importanța foto-jurnalismului pentru libertatea de exprimare și onorând munca deloc ușoară a fotografilor. Iar fotograful Nicolae Pojoga a declarat că fotografia este o enigmă, se poate face cu telefonul, aparatul foto cu orice aparat care capteză imaginea. El a invitat copiii, dar și pe toată lumea să nu ezite în a vizita expoziția.

World Press Photo este prezentată în aproape 100 de spaţii din circa 45 de ţări şi este vizitată de peste 4 milioane de persoane la fiecare ediţie. La Chişinău, expoziţia a fost organizată în premieră în anul 2017.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.