Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: listele electorale

Listele electorale, întocmite în baza Registrului de Stat al Alegătorilor, sunt liste ce cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază ori îşi au reşedinţa pe teritoriul unei secţii de votare. Alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală şi la o secţie de votare.

Listele electorale devin accesibile în localurile secţiilor de votare cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Un exemplar al listei se păstrează la primărie.

Alegătorilor urmează să li se asigure posibilitatea de a lua cunoştinţă cu listele electorale şi posibilitatea de a verifica corectitudinea întocmirii lor. Ei au dreptul să facă contestaţii împotriva neincluderii  în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători, cel târziu în ziua precedentă zilei scrutinului.

Contestaţiile se examinează de către organele electorale respective în decurs de 24 de ore, iar deciziile acestora pot fi contestate de subiecţii interesaţi în instanţa de judecată, după procedura stabilită, în cazul în care aceştia au primit refuz de corectare sau includere în listă.

Pentru a afla adresa şi numărul secţiei de votare la care este arondat, alegătorul poate accesa pagina electronică a Comisiei Electorale Centrale www.cec.md, secţiunea „Verifică-te în RSA” (Registrul de Stat al Alegătorului).
–––

Rubrica IPN Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.