„Acțiunile hotărâte ale ex-președintelui Vladimir Voronin împotriva liderilor transnistreni, după i-au trântit bariera în față, sugerează că și actualmente se impun acțiuni concrete de pe urma cărora liderii transnistreni ar avea de învățat ceva. Este vorba despre reglementarea minuțioasă a modalității de votare a cetățenilor domiciliați în Transnistria pentru a da peste cap eventualele înțelegeri obscure în cadrul diplomației oligarhice, la care aspiră șeful filialei locale a frontului imperialist rusesc...”
---
Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg
Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate scoate de la naftalină toate hibele mai noi și mai vechi ale Republicii Moldova. Una dintre acestea este participarea transnistrenilor la alegerile naționale. Nimeni nu pune la îndoială că cetățenii moldoveni domiciliați în stânga Nistrului trebuie să aibă posibilitatea să participe la alegerile naționale. Totuși, există un șir de probleme, create de liderii transnistreni, care îngreunează participarea cetățenilor din regiune la alegeri. Printre impedimente figurează neadmiterea deschiderii secțiilor de votare în stânga Nistrului și îndoctrinarea propagandistică extrem de agresivă a cetățenilor împotriva Republicii Moldova. În aceeași ordine de idei, pentru ca efectul spălării pe creier să nu fie cumva afectat, concurenților electorali, înregistrați de Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova, le este interzisă comunicarea directă cu alegătorii din stânga Nistrului.
Recent, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), înregistrată în calitate de concurent electoral, a realizat un experiment de elucidare a problemei menționate mai sus. Experimentul a scos la iveală ceea ce era de așteptat – militarii transnistreni nu au permis intrarea autocarului AUR cu candidații formațiunii pe teritoriul din stânga Nistrului. În astfel de circumstanțe, AUR a sesizat CEC pe motiv că i-a fost îngrădit dreptul de a comunica cu alegătorii: „Acest incident reprezintă o încălcare flagrantă a legii, or, în condițiile în care CEC a decis deschiderea a 41 de secții de vot pentru alegătorii din regiunea transnistreană, aceștia trebuie să aibă dreptul să fie informați cu privire la candidații electorali și programele lor electorale. În caz contrar, acești alegători sunt privați de dreptul de a cunoaște cu cine votează și sunt ostaticii unui regim autoritar, nedemocratic și ilegal”.
Într-adevăr, oriunde există cetățeni moldoveni, de la Tokio la Vanсouver, concurenții electorali înscriși în campania electorale pot să se întâlnească liber cu alegătorii, excepție fiind malul stâng al Nistrului. În astfel de circumstanțe sesizarea AUR e cât se poate de oportună. Mai ales că liderul filialei moldovenești a Clubului de la Isborsk, adică a frontului imperialist rusesc, deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și candidatul Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor (BECS), Bogdat Țîrdea, a dezvăluit auditoriului rusesc planul BECS de a câștiga alegerile parlamentare cu suportul voturilor din Transnistria: „Rezultatele finale ale alegerilor depind de participarea moldovenilor din Rusia și Transnistria. În Rusia sunt 17 secții de votare, înmulțim cu 5, respectiv ar putea participa 70-80 mii. În Transnistria sunt 200 mii de cetățeni, și vom face totul pentru a le asigura condiții pentru a vota”. Așa arată calcule optimiste ale BECS pe fundalul imposibilității celorlalți concurenți electorali de a face campanie în stânga Nistrului.
După cum bine se știe, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Până mai recent, de-a lungul a vreo 20 de ani, transnistrenii votau la alegerile naționale din Republica Moldova în proporție infimă – sub un procent din totalul voturilor exprimate pentru toți concurenții electorali. Astfel, până la alegerile parlamentare din februarie 2019, votarea transnistrenilor reprezenta o problemă de rutină. Primul care și-a propus să exploreze masivul de voturi transnistrene a fost ex-coordonatorul executiv al puterii din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc. Eforturile acestuia au făcut ca la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 participarea transnistrenilor să crească de aproximativ 4 ori, până la peste 37 mii! Acest lucru s-a întâmplat datorită diplomației oligarhice (pag. 261), care i-a permis să înregimenteze doi deputați independenți, cvasianonimi, aleși cu votul masiv al transnistrenilor. Pentru a realiza această performanță, alegătorii au fost transportați organizat la secțiile de votare, existând dovezi că au fost și plătiți. PSRM a încercat să dezvolte inovația electorală a lui Plahotniuc la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, dar asta nu l-a ajutat pe Igor Dodon. Și în actuala campania electorală miza pe transnistreni este foarte mare, potrivit relatărilor șefului filialei moldovenești a Clubului de la Isborsk.
Râde hârbul de oala spartă
Intenția AUR de a face campanie în stânga Nistrului a fost comentată cu malițiozitate de către presa afiliată BECS: „Faptul că autocarului AUR nu i s-a permis să intre în Transnistria ar trebui perceput de către unioniști drept manifestare de bunăvoință. Altminteri, ar fi fost amuzant să urmărim cum transnistrenii reacționează… la apelurile unioniștilor de unire cu patria lor – România. Li-ar fi dat șuturi în fund… Există suspiciunea că AUR nici nu intenționau să ajungă la Râbnița. Și-au dorit să facă zgomot”.
Putem admite că AUR și-a planificat acțiunea, obținând rezultatul scontat. În acest sens, comentariile susținătorilor BECS sunt ridicole. Ironia sorții e că exact asta i s-a întâmplat, pe bune, actualului lider BECS, Vladimir Voronin. Diferența dintre statutul fruntașilor AUR și cel al liderului BECS este că ultimul deținea funcția de președinte al statului suveran și independent Republicii Moldova, care include și teritoriile din stânga Nistrului. Vorba e că recent s-au împlinit exact 20 de ani de când președintelui Vladimir Voronin i-a căzut bariera drept în față, când a dorit să viziteze mănăstirea Noul Neamț de pe teritoriul suveran al țării pe care o conducea. Și asta se întâmpla la o lună de zile după semnarea unor protocoale, care recunoșteau un șir de competențe ale regimului separatist în raporturile sale cu Republica Moldova. Mai mult, lui Voronin nu i s-a permis să intre pe teritoriul din stânga Nistrului în pofida demersurilor și rugăciunilor Patriarhului Moscovei și întregii Rusii. În acest context, pentru a-l umili pe președintele Voronin, securiștii transnistreni au emis un comunicat de presă în care l-au acuzat de provocarea intenționată a incidentului, fără să fi cerut permisiunea liderilor transnistreni de intrarea pe teritoriul controlat de aceștia.
Dar culmea umilinței la care a fost supus președintele Voronin a avut loc câțiva ani mai târziu, în 2008, când transnistrenii i-au interzis accesul în satul lui de baștină – Corjova. Atunci vizita chiar fusese negociată, dar bariera oricum î-i căzuse în față a doua oară. Incidentele menționate au avut un impact major după un șir de inițiative ale lui Voronin:
Toate cele menționate s-au întâmplat după ce formulele de reglementare transnistreană a președintelui Voronin s-au dovedit a fi irealizabile, inclusiv cele 3 proiecte de federalizare a Moldovei. Având asigurat suportul total al Rusiei, liderii transnistreni au preferat să transforme regiunea într-o enclavă autoritară, închisă, fără șanse de dezvoltare. În astfel de circumstanțe, raison d'être pentru Transnistria este să mențină Republica Moldova ancorată în zona de interese a Rusiei. Această strategie a fost promovată și de ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cel de-al doilea lider actual al BECS, care și-a prefigurat începutul mandatului prezidențial cu un nou proiect de federalizare a Moldovei, apoi a continuat cu așa-zisul Pachet comprehensiv etc. Dar, la fel ca și în cazul lui Voronin, nu a putut soluționa nicio problemă referitoare la reglementarea transnistreană.
În general, în ultimii 10 ani singurul progres în reglementarea transnistreană a fost obținut în cadrul așa-zisei diplomații oligarhice a lui Vlad Plahotniuc: restabilirea comunicării telefonice directe, repararea unuia dintre podurile din Nistru, recunoașterea documentelor privind învățământul superior etc. S-a menționat deja că în schimb Plahotniuc a obținut două mandate de deputați independenți.
Concluzii
Experimentul AUR privind accesul pe teritoriul din stânga Nistrului este un gen de remake, care după 20 de ani evocă umilința la care a fost supus actualului lider al BECS de către liderii transnistreni. Din acest unghi de vedere, comentariile malițioase ale presei afiliate BECS doar dăunează acestuia, arătând că nici Vladimir Voronin și nici discipolul acestuia – Igor Dodon, nu au fost în stare să soluționeze problema transnistreană.
Acțiunile hotărâte ale ex-președintelui Vladimir Voronin împotriva liderilor transnistreni, după i-au trântit bariera în față, sugerează că și actualmente se impun acțiuni concrete de pe urma cărora liderii transnistreni ar avea de învățat ceva. Este vorba despre reglementarea minuțioasă a modalității de votare a cetățenilor domiciliați în Transnistria pentru a da peste cap eventualele înțelegeri obscure în cadrul diplomației oligarhice, la care aspiră șeful filialei locale a frontului imperialist rusesc.
Cetățenii moldoveni din stânga Nistrului trebuie tratați cu respect, asigurându-li-se toate drepturile, inclusiv cel de a vota la alegerile naționale. În același timp, este inacceptabilă practica de mituire a alegătorilor în timpul transportării lor organizate la secțiile de votare.
Pentru că cetățenii transnistreni nu pot comunica cu candidații la alegerile parlamentare din țară, ei nu au o altă soluție decât să se documenteze despre ofertele electorale ale concurenților prin intermediul internetului. Tot în internet cetățenii din Transnistria pot găsi materialele relevante despre soarta altor enclave separatiste – cadouri ale poporului rus, care au fost create pentru a ancora și Georgia și Ucraina la interesele frontului imperialist.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed