Votul e principala sancțiune a cetățenilor dată autorităților, primarul de Sângerei

Calitatea vieții în Republica Moldova e proporțională cu calitatea participării în procesul decizional al oamenilor, consideră primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov. Declarația a fost făcută la dezbaterea publică organizată de Agenția de presă IPN: „Implicarea cetățenilor în procesul decizional comunitar. Interacțiunea între administrațiile publice locale și cetățeni”.

Potrivit lui Arcadie Covaliov, la Sângerei se constată o recăpătare enormă de încredere în APL. Cetățenii participă în luarea deciziilor, cetățenii sunt informați despre probleme sau proiecte pe rețele de socializare, grup de Viber, platforma alerte.md. Tot acolo ei sunt consultați cu privire la probleme și identifică împreună soluții.

„Pas cu pas ne debarasăm de homosovieticus, dar, cu părere de rău, după observațiile mele s-a creat un om nou – homoindependentus, în funcție de relația cu puterea”, mai spune primarul, care declară că pe parcursul a 30 de ani puterea a avut carențe, iar cetățeanul nu a fost pus în capul mesei.

Arcadie Covaliov este convins că implicarea cetățenilor în procesul decizional este prioritară, iar dacă cineva ar spune că fără cetățeni se pot soluționa problemele, ar minți. Oricât de buni ar fi consilierii, sunt necesare dezbateri publice, audieri publice, discuțiile între echipa Primăriei cu oricare cetățean din Sângerei, - doar așa se va putea recăpăta încrederea care a fost pierdută pe parcursul a 30 de ani.

„Pentru mine programul național este cetățeanul, ideea națională este cetățeanul”, menționează primarul de Sângerei. Potrivit lui Covaliov, mai bine decât cetățeanul nu va spune nimeni care sunt problemele în oraș și cele mai bune soluții vor veni doar din partea cetățeanului, cu ajutorul angajaților Primăriei. La Sângerei, oamenii pot afla la orice oră tot ce îi interesează despre oraș, de exemplu cum se gestionează bugetul, pot participa la audieri și dezbateri publice.

Primarul consideră că pentru lipsa transparentizării procesului decizional principala sancțiune din partea cetățenilor este votul. „Nu ne face față ca cetățeanul să ajungă în judecată, să se judece cu o Primărie”, a adăugat Arcadie Covaliov.

Dezbaterea publică la tema „Implicarea cetățenilor în procesul decizional comunitar. Interacțiunea între administrațiile publice locale și cetățeni” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE