Vor avea loc audieri parlamentare cu privire la decesul lui Oleg Horjan

Săptămâna viitoare vor fi organizate audieri la Parlament cu privire la decesul fostului lider al Partidului Comunist din Tiraspol, Oleg Horjan, omorât în locuința sa din regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, transmite IPN.

La audieri vor fi invitate instituțiile de resort pentru a examina toate circumstanțele cauzei și măsurile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova. De asemenea, vor fi sesizate organismele internaționale pentru a contribui la elucidarea acestui caz.

Mihai Popșoi a afirmat că această crimă este o sfidare a principiilor general umane și a voinței majorității absolute a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului de a consolida încredere reciprocă și de a trăi în pace și bună înțelegere.

Presa din regiunea transnistreană scrie că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut astăzi întrevedere cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, în cadrul căreia a fost abordat omorul lui Oleg Horjan. Vadim Krasnoselski a spus că ancheta se desfășoară sub controlul său personal. Aceasta crimă va fi descoperită și vor fi anunțate persoanele care au comis-o. În caz de necesitate, va fi solicitată asistența juridică a Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova.

Biroul politici de reintegrare a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii în vederea investigării cazului în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Concomitent, a propus crearea unei comisii de anchetă neutre, sub auspiciile Misiunii OSCE în Moldova, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă a circumstanțelor cazului.

Și Asociația Promo-LEX a solicitat autorităților constituționale ale Republicii Moldova să  investigheze prompt și eficient decesul lui Oleg Horjan, omorât în circumstanțe suspecte în locuința sa din regiunea transnistreană, și să prezinte rezultatele anchetei. De asemenea, să sesizeze și să implice instituțiile și organizațiile internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană, precum și să asigure protecția activiștilor care manifestă împotriva încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Oleg Horjan a fost victima regimului de la Tiraspol și era una dintre puținele persoane publice care a avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamental, precizează Promo-LEX.

Potrivit poliției transnistrene, corpul neînsuflețit al lui Oleg Horjan a fost găsit de către soția sa în una dintre camerele casei, alături de safeul care era deschis și gol. Pe cauza omorului a fost inițiat un dosar penal. Una dintre versiuni este că omorul a avut la bază motive financiare.

Oleg Horjan a fost deputat de opoziție, deținut ilegal în locurile privative de libertate din stânga Nistrului. În luna decembrie 2022, acesta a fost
eliberat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.