În Republica Moldova sunt segmente de voluntariat care s-au dezvoltat pe parcursul ultimilor ani, dar sunt şi domenii restanţiere şi aici se încadrează voluntariatul susţinut de angajator sau cel corporatist. Coordonatorul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, Nicolae Procopie, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că mediul de afaceri, conform legislaţiei, nu are voie să iniţieze programe de voluntariat, dar patronii ar putea oferi angajaţilor posibilitatea să facă voluntariat, prin reducerea orelor de muncă.
Legislaţia în domeniul voluntariatului este făcută pentru toată lumea, însă accentul se pune pe tineri şi multe categorii nu se regăsesc. În contextul în care pe segmentul vârstnicilor se observă o schimbare şi există voluntari seniori foarte activi, care se implică mult mai mult decât tinerii, această oportunitate trebuie valorificată, crede Nicolae Procopie. În opinia coordonatorului Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, anume persoanele vârstnice vor deveni cel mai implicat segment în activităţi de voluntariat în viitorul apropiat în Republica Moldova.
Ministrul tineretului şi sportului, Victor Zubcu, a spus, în aceeaşi conferință de presă, că promovarea voluntariatului reprezintă nu doar un model de dezvoltare care trebuie să fie încurajat la nivel de comunitate, dar este important că voluntariatul prin definiţie reprezintă acea formă sau platformă în care interacţionează mai multe tipuri de mentorat. „Societatea cu adevărat progresistă este aceea în care voluntariatul are o cotă foarte simţitoare şi foarte multe lucruri frumoase în ţară au fost făcute de armata invizibilă a voluntarilor. Ceea ce ne dorim ca autoritate este ca aceste 700 de acţiuni (care au avut loc în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului , ediţia 2016, n.r.) să reprezinte mii de modele pentru tânăra generaţie în care aria de intervenţie este foarte diferită”, a spus ministrul.
Șeful adjunct al Direcţiei tineret a Ministerului Tineretului şi Sportului, Constantin Ţurcanu, a spus că este important că Legea cu privire la voluntariat şi hotărârea Guvernului care reglementează activităţile de voluntariat recunosc contribuţia voluntarului şi eforturile acestuia prin câteva mecanisme. Activitatea de voluntariat este cuantificată ca şi experienţă de muncă pentru tinerii specialişti care optează pentru un loc de muncă. Eforturile depuse de voluntari pot fi valorificate şi de studenţi. Când solicită un loc de cazare în cămin sau un loc de studii la buget, aceştia au prioritate. Activitatea de voluntariat este recunoscută ca şi vechime în muncă care permite ulterior voluntarului să obţină un spor salarial şi zile suplimentare la concediu.
„Pentru viitor este important ca statul să deţină un mecanism foarte clar de cuantificare a muncii voluntarilor şi a impactului acesteia pentru societate şi economia ţării. Alături de dezvoltarea societăţii, a sensibilizării la problemele unui membru sau unui grup de membri, statul va lucra în continuare la dezvoltarea mecanismelor de stimulare a implicării voluntarilor”, a adăugat Constantin Ţurcanu.
Pe parcursul ediţiei din anul curent a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV), 17-23 octombrie, numărul acţiunilor desfăşurate pe tot teritoriul ţării a ajuns la circa 700, iar coordonatorii evenimentului susţin că numărul este de patru ori mai mare comparativ cu ediţia din anul trecut.