Volumul producţiei industriale rămâne încă mic comparativ cu anul trecut
În ianuarie-mai 2007 întreprinderile industriale de toate formele de proprietate au fabricat producţie în valoare de 9265,22 mil. lei în preţuri curente. Indicele volumului producţiei industriale faţă de ianuarie-mai 2006 în preţuri comparabile a constituit 98,4%, iar în luna mai în raport cu mai 2006 acest indice a marcat 118,9%.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, diminuarea volumului producţiei industriale în perioada de raport comparativ cu ianuarie-mai 2006 a fost cauzată de reducerea volumului producţiei întreprinderilor cu următoarele activităţi principale: fabricarea vinului – de 2,5 ori (deţinând ponderea de 5,4% în structura producţiei industriale (în ianuarie-mai 2006 – 13,3%) a cauzat micşorarea producţiei pe total industrie cu 8,0%), fabricarea băuturilor alcoolice distilate – de 2,1 ori, producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică – cu 7,7%, fabricarea de maşini şi echipamente – cu 10,0%, fabricarea produselor de tutun – cu 7,3%, fabricarea elementelor din beton, ipsos şi ciment – cu 3,9% etc.
În acelaşi timp, s-au înregistrat creşteri ale volumului producţiei industriale (care, însă, nu au atenuat pe deplin descreşterea producţiei în ramurile indicate mai sus) la următoarele activităţi: tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei (de 2,2 ori); producţia de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice (de 1,6 ori); fabricarea de medicamente şi produse farmaceutice (de 1,5 ori); fabricarea lacurilor şi vopselelor (cu 30,9%); fabricarea produselor finite din metal (cu 28,1%); industria extractivă (cu 19,7%); fabricarea de covoare şi preşuri (cu 19,1%); industria metalurgică (cu 17,0%); fabricarea hârtiei şi cartonului (cu14,4%); producţia de mobilier (cu 12,1%); fabricarea încălţămintei (cu 5,4%) etc.
Volumul producţiei întreprinderilor industriei alimentare şi a băuturilor în ansamblu s-a diminuat cu 15,7%. Totodată, s-a înregistrat majorarea producţiei la întreprinderile cu următoarele activităţi: fabricarea produselor de morărit (de 2,2 ori); prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor (cu 37,4%); fabricarea uleiurilor şi grăsimilor (cu 33,7%); fabricarea apei minerale şi băuturilor răcoritoare (cu 31,5%); fabricarea de cacao, ciocolată şi produselor zaharoase de cofetărie (cu 24,8%); producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne (cu 21,5%); fabricarea berii (cu 19,6%); fabricarea produselor lactate (cu 4,4%) etc.