Volodymir Zelensky: Este nevoie de o societate unită în Republica Moldova

Este nevoie de o societate unită în Republica Moldova, o țară unită și care se va menține așa fără a face sacrificii umane cum s-a întâmplat în Ucraina. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Ucrainei, Volodymir Zelensky, în cadrul conferinței de presă după Summitul Comunității Politice Europene Oficialul a declarat că Ucraina va fi mereu aproape de Moldova și că în persoana sa poate fi văzută o garanție în acest sens, transmite IPN.

Președintele ucrainean a remarcat că anterior se vorbea despre faptul că partenerii din Vest nu vor fi alături de Ucraina, dar până la urmă toți s-au unit. Europa a devenit unită și în acest sens crede că și Republica Moldova va fi în viitor o țară unită, „fără să fie nevoie să cadă rachete, fără Rusia”.

Referindu-se la conflictul transnistrean, Volodymir Zelensky s-a arătat încrezător că, după ce Ucraina va învinge în războiul declanșat de Rusia, Moldova se va reîntregi. Cât privește formatul 5+2, Volodymir Zelensky a menționat că acesta „nu mai este actual”. Kievul și Chișinăul au poziție comună legată de diferendul transnistrean. „Ce să facem cu trupele (rusești din regiunea transnistreană)? Ei își vor dori să trăiască și vor pleca. Cine vrea să trăiască va găsi ieșire din situație”, a spus președintele ucrainean. Volodymir Zelensky a mai spus că Ucraina nu va lua drept ostatici pe nimeni din Transnistria, deoarece este vorba de un teritoriu suveran, teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, a precizat că Ucraina va interveni în stânga Nistrului doar dacă Chișinău va cere acest lucru, dar că asemenea cereri din partea guvernării din Republica Moldova nu au parvenit. Președintele Ucrainei și-a exprimat admirația pentru politica pro-europeană promovată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și s-a arătat optimist referitor la parcursul de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.