Vladimir Voronin consideră logică şi consecventă înaintarea R. Moldova spre UE concomitent cu participarea în proiectele integraţioniste din cadrul CSI şi parteneriatul strategic cu Rusia
Preşedintele Vladimir Voronin consideră logică şi consecventă înaintarea R. Moldova spre UE concomitent cu participarea în proiectele integraţioniste din cadrul CSI. El a făcut declaraţia în cadrul recepţiei oferite Corpului diplomatic şi participanţilor la Reuniunea informală a conducătorilor Ministerelor Afacerilor Externe ale statelor participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care se va desfăşura vineri, 30 ianuarie, la Chişinău.
„Suntem de multe ori criticaţi pentru faptul că am fi, chipurile, nişte „omnivori” în domeniul politicii externe, pentru faptul că noi înaintăm spre Uniunea Europeană, fără a întoarce spatele partenerilor noştri din Est. Am în vedere activismul nostru destul de interesat în proiectele integraţioniste din cadrul CSI, ataşamentul nostru afişat faţă de parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. Noi, însă, la rîndul nostru, considerăm poziţia noastră destul de logică şi destul de consecventă”, - a afirmat şeful statului.
Voronin a precizat că R. Moldova nu percepe integrarea europeană ca pe o prietenie „contra” cuiva, ca pe o „încercare caricaturală” de a se izola de Rusia şi de ţările CSI cu o nouă „cortina de fier” artificială. „Noi percepem opţiunea europeană ca pe o formă de realizare a valorilor deschiderii şi universalităţii, ca pe capacitatea de a găsi domenii pentru stabilirea unor parteneriate durabile şi viabile”.
În acelaşi timp, preşedintele moldovean a recunoscut că alte precedente de un asemenea parteneriat nu există şi a lăsat să se înţeleagă că ţările din spaţiul CSI încă nu au depăşit etapa egoismelor statale înguste. „Moldova ar vrea să vadă mult mai multe precedente de un asemenea parteneriat, noi am vrea să constatăm că şi în spaţiul CSI popoarele noastre sunt capabile să se ridice mai presus de egoismele statale înguste. Suntem legaţi de toate aceste popoare printr-o istorie comună, prin numeroase relaţii umane, prin tragedii comune şi prin victorii comune”.
Potrivit lui Vladimir Voronin, în perioada exercitării preşedinţiei în cadrul CSI, R. Moldova va reuşi să elaboreze o agendă, „deloc formală”, „actuală atât pentru UE, cât şi pentru CSI”. Printre priorităţile agendei respective el a numit cooperarea în contracararea consecinţelor crizei economice globale şi consolidarea eforturilor pentru depăşirea urmărilor conflictelor regionale. „Experienţa reglementării transnistrene este o dovadă a faptului că şi SUA, şi Uniunea Europeană, şi Federaţia Rusă, şi vecinul nostru imediat, Ucraina, sunt capabile să se apropie anume în Moldova de un consens, de cele mai productive şi cele mai creatoare soluţii”.
Actualmente, R. Moldova exercită pentru prima dată timp de un an, în 2008—2009, Preşedinţia la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-est.
De la 1 ianuarie 2009, ea deţine preşedenţia Comunităţii Statelo Independente.