Vladimir Țurcan și Domnica Manole, numiți de Parlament la Curtea Constituțională

Deputatul Partidului Socialiștilor Vladimir Țurcan și fosta judecătoare Domnica Manole sunt numiți de către Parlament în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Aceștia au depus astăzi, 16 august, jurământul în sala Parlamentului, în fața președintelui Igor Dodon, transmite IPN.

Vladimir Bolea, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, a precizat că inițial a fost propusă candidatura lui Dumitru Pulbere, dar a fost retrasă întrucât, conform legislației în vigoare, o persoană nu poate să dețină mai mult de două mandate de judecător la Curtea Constituțională. În schimb, Domnica Manole, potrivit Comisiei, întrunește toate cerințele legale prevăzute de constituție și Legea cu privire la Curtea Constituțională.

Răspunzând la întrebarea deputatului democrat Andrian Candu despre cum au fost selectate candidaturile și dacă a fost verificată afilierea politică a acestora, Vlad Batrîncea, unul din autorii proiectului, a declarat că legea nu prevede proceduri pe care trebuie să le respecte Parlamentul în alegerea candidaților. Parlamentarul consideră că cei doi candidați sunt profesioniști și vor fi independenți în luarea deciziilor.

Andrian Candu a acuzat că Domnica Manole ar fi ajuns la Curtea Constituțională datorită afilierii sale la PPPDA. Drept răspuns, Domnica Manole a declarat că „unica sa afiliere este legea”, menționând că în activitatea sa se va conduce doar de lege.

În aceeași ședință, jurământul de judecător la Curtea Constituțională a fost depus de Liuba Șova și Nicolae Roșca – candidații Guvernului și Serghei Țurcan și Eduard Ababei – candidații CSM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.