Vladimir Țurcan, noul președinte al Curții Constituționale

Fostul deputat al Partidului Socialiștilor, Vladimir Țurcan, desemnat judecător constituțional de către Parlament, a fost ales astăzi, 19 august, în calitate de președinte al Curții Constituționale, transmite IPN.

Președintele Curții se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcțiile președintelui în absența acestuia a fost aleasă Liuba Șova.

Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiți în funcția de judecători constituționali printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie 2019. Liuba Șova și Nicolae Roșca au fost numiți în funcție printr-o hotărâre a Guvernului din 15 august 2019, iar Domnica Manole și Vladimir Țurcan au fost numiți în funcție printr-o hotărâre a Parlamentului din 16 august.

Ca urmare a desemnării ultimilor doi judecători constituționali de către Parlament, mai multe ONG-uri au emis o declarație prin care și-au exprimat „profunda îngrijorare în legătură cu modul netransparent de numire a celor doi judecători la Curtea Constituțională de către Parlament”. Într-o declarație, ONG-urile menționează că „un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, bazat pe criterii politice, denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.