Guvernul Republicii Moldova împrumută 25 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru dezvoltarea și modernizarea sectorului zootehnic. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, spune că banii vor fi oferiți sub formă de subvenții fermierilor care vor decide să-și construiască ferme de bovine sau pentru cei care doresc să-și extindă fermele. Potrivit vicepremierului, fermierii vor primi sprijin din partea statului în funcție de cantitatea de lapte produsă de fiecare bovină, notează IPN.
Ministrul Agriculturii spune că, în prezent, este elaborat regulamentul de subvenționare a sectorului zootehnic. Cel mai probabil, banii oferiți de Banca Mondială vor putea fi accesați începând cu luna august.
„Cele 25 de milioane vor aduce un suflu foarte puternic în privința dezvoltării fermelor de vaci de lapte. Obiectivul este ca până în 2025 în fermele noaste să fie în jur de 20 de mii de bovine, cu o productivitate de cel puțin 8 mii de litri într-o perioadă de lactație. Este foarte real. Nu este o productivitate exagerată pentru că deja avem ferme unde vacile dau într-o perioadă de lactație între 9000-9500 de litri de lapte. Agentul economic trebuie să țină cont de faptul că succesul afacerii lui depinde de genetica animalului și de nutriția acestui animal. Odată cu semnarea acordului Ministerului Finanțelor cu Banca Mondială, sperăm că în luna august banii vor fi disponibili pentru fermele de vaci de lapte”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.
Ministrul spune că noul regulament de subvenționare prevede oferirea suportului per kilogramul de lapte livrat în baza facturilor. De asemenea, va fi susținută de către stat construcția fermelor, procurarea de echipamente și utilaje moderne, dar și creșterea șeptelului de bovine.
„Va fi subvenționată, inclusiv, construcția de hale și instalarea panourilor fotovoltaice, pentru că noi înțelegem că toate cheltuielile care nu sunt reduse din start, ulterior se regăsesc în prețul unui litru de lapte. Ca să construiești o fermă, un animal te costă 10 mii de euro. Ca să faci o fermă cu 100 de vaci, trebuie să ai un milion de euro ca să începi această afacere. Ferma este o investiție în etape, din momentul în care ai turnat fundamentul și până ai primul litrul de lapte trec cel puțin 3 ani de zile. De aceea, am luat decizia la minister să subvenționăm pe etape, pentru că în primul an se construiesc halele, iar noi subvenționăm construcția de hale, ulterior vor fi oferite subvenții la litru de lapte”, a mai spus vicepremierul Vladimir Bolea.
Acordul de finanțare cu Banca Mondială privind lansarea Proiectului de Investiții în Guvernanță, Dezvoltare și Reziliență a sectorului agricol (AGGRI) are o valoare totală de 55 milioane de dolari SUA. Banii sunt destinați pentru reabilitarea sectorului zootehnic, fortificarea serviciilor de medicină veterinară și sporirea accesului la servicii de irigare.