Vlad Kulminski: Avem nevoie de un serviciu public profesionist ca să facem fața sarcinilor care se impun acum în procesul de aderarea Moldovei la UE

„Avem nevoie de un serviciu public profesionist ca să facem fața sarcinilor care se impun acum în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, întrucât volumul de lucru în această direcție este enormˮ, a declarat Vlad Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, în cadrul dezbaterii publice la tema „Criza resurselor umane și sistemul de salarizare în cadrul Administrației Publice Centrale și Administrației Publice Locale. Cercetare”, organizată de Agenția de presă IPN. În context, Vlad Kulminski a menționat că sistemul de salarizare în serviciul public al Republicii Moldova este „prea încurcatˮ și „necesită reforme serioaseˮ.

Vlad Kulminski a declarat că sistemul de salarizare în serviciul public trebuie să fie mai simplu, mai clar, mai atractiv pentru a atrage oamenii calificați sau oamenii cu studii necesare. „Ceea ce se referă la resurse umane în administrația publică locală și centrală, noi avem un cadru legislativ care este destul de bine elaborat, doar că există anumite probleme cu aplicarea acestui cadru legislativˮ, a opiniat Vlad Kulminski.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice a afirmat că, recent, Guvernul a adoptat un șir de documente, printre care a fost „un document foarte important despre reforma administrației publice pe anii 2023-2030, așa-numită „hartă de implementareˮ a acestei strategiiˮ și multe alte documente menite să îmbunătățească situația în domeniu. Potrivit lui, în principiu, aceste documente ar putea fi suficiente pentru a face fața sarcinilor complexe care vizează aderarea la Uniunea Europeană. „Aici ar fi o altă întrebare, în ce măsură această reformă a administrației publice este ghidată de aceste documente și în ce măsură noi reușim să le implementăm. Aș recomanda tuturor să citească Strategia de reformă a administrației publice, pentru că acolo există o evaluare foarte onestă a situației actualeˮ, a precizat directorul executiv IPIS.

Vorbind despre atractivitatea serviciului public, Vlad Kulminski a spus că mulți oameni, inclusiv persoane calificate și tinere, care vin în serviciul public, pleacă și întrebarea este care ar putea fi stimulentele care să mențină personalul calificat în serviciul public. În opinia sa, cursurile de dezvoltare profesională ar putea spori atractivitatea serviciului public prin faptul că cel care vine în această funcție are oportunități de creștere și de promovare nemaiîntâlnite în alte domenii. Vlad Kulminski a îndemnat tinerii să aplice la posturile vacante anunțate de Guvern, precizând că executivul este cea mai bună școală pentru dezvoltarea profesională. „Pentru mine ar avea rost să mai mai atent și mai mult despre atractivitatea serviciului publicˮ, a conchis directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice.

Dezbaterea publică la tema „Criza resurselor umane și sistemul de salarizare în cadrul Administrației Publice Centrale și Administrației Publice Locale. Cercetare” s-a desfășurat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe” a Institutului pentru Inițiative Strategice, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grupˮ, realizată cu suportul Fundației Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.