Deşi există o coaliţie minoritară, în Parlament pot fi votate proiecte importante pentru ţară, doar că acestea trebuie argumentate bine, ca majoritatea deputaţilor să nu aibă dubii că sunt în interesul ţării, a declarat preşedintele PLDM, Vlad Filat, într-un interviu pentru Moldpres. Deputatul a dat exemplul şedinţei de vineri, 20 februarie, când au fost votate mai multe proiecte care prevăd susţinerea europeană a Republicii Moldova, transmite IPN.
„Datoria noastră este să asigurăm Republica Moldova cu condiţii de stabilitate pentru că doar astfel ne vom putea mişca înainte”, a menţionat Vlad Filat. Potrivit liberal-democratului, învestirea noului guvern a fost un proces mai îndelungat şi mai dificil decât se credea imediat după alegeri. Acum este foarte important ca acest guvern să se mişte rapid şi să soluţioneze problemele ce s-au acumulat, multe fiind generate de situaţia de instabilitate politică prin care a trecut Republica Moldova. La concret, urmează să se concentreze atenţia pe soluţionarea problemelor ce ţin de politica bugetar-fiscală, bugetul de stat, piaţa valutară, piaţa produselor farmaceutice, piaţa produselor petroliere, situaţia criminogenă etc.
Vlad Filat a spus că negocierile privind crearea unei coaliţii de guvernare nu au fost deloc uşoare, dar s-a făcut tot posibilul pentru ca PL să fie la guvernare. Personal regretă faptul că liberalii au ales o altă cale decât cea a dialogului constructiv şi, ca rezultat, s-au exclus din noua guvernare. Referindu-se la votul PCRM pentru Guvernul Gaburici, Vlad Filat a spus că aceasta categoric nu înseamnă participarea comuniştilor la guvernare. „Comuniştii au votat noul guvern dând dovadă de multă responsabilitate şi de o bună înţelegere a situaţiei în care se află Republica Moldova. Dar ei nu sunt parte a guvernării”, a subliniat Vlad Filat.
Acesta a mai spus că nu este pentru prima dată când în Republica Moldova activează astfel de guverne, fără acoperire politică majoritară în Parlament, amintind despre guvernele Sturza şi Braghiş. Nu e cea mai fericită soluţie, dar nu a fost de ales. Întrebat de ce totuşi fostul premier Iurie Leancă nu şi-a dat votul pentru Guvernul Gaburici, Vlad Filat a spus că şi pentru el a fost straniu comportamentul colegului său, mai ales că Iurie Leancă a susţinut iniţial ideea unui guvern minoritar, a acceptat chiar să candideze la funcţia de prim-ministru ca reprezentant al unui guvern minoritar şi, la acea etapă, nu îl deranjat deloc votarea guvernului împreună cu comuniştii.
„El a votat împreună cu comuniştii pentru alegerea Dlui Candu în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi tot el a fost acel care a mers la comunişti, încercând să obţină votul lor pentru Guvernul pe care l-a propus Parlamentului. şi şirul ciudăţeniilor comportamentului Dlui nu se termină aici. Spre exemplu, el a votat pentru candidatura lui Chiril Gaburici în partid, dar a refuzat să-l susţină în Parlament”, a spus Vlad Filat. Acesta a subliniat că nu este pentru prima dată când Iurie Leancă procedează altfel decât partidul, dând exemplul susţinerii candidaţilor la preşedinţia României. „În fine, toate aceste detalii îl privesc pe Leancă, iar noi putem doar să constatăm aceste stranietăţi în comportamentul dumnealui”, a spus Vlad Filat.
Guvernul Gaburici a fost învestit cu votul a 60 de deputaţi PLDM, PDM şi PCRM.