Integrarea europeană a Republicii Moldova nu depinde de rezultatul alegerilor de duminică, iar partenerii externi vor continua să sprijine cetățenii indiferent cine va fi următorul președinte al țării. Declarația aparține vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea. Potrivit lui Batrîncea, care este și reprezentatul candidatului PSRM la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, guvernarea isterizează artificial societatea, legând un eventual eșec al Maiei Sandu la alegeri de blocarea parcursului european al Republicii Moldova, transmite IPN.
Vlad Batrîncea califică drept falsă retorica conform căreia venirea lui Alexandr Stoianoglo la șefia țării va duce la blocarea sprijinului financiar extern. Potrivit lui Batrîncea, în calitate de președinte, Stoianoglo va continua parcursul european al Republicii Moldova.
„Alexandr Stoianoglo a făcut parte din comisia națională parlamentară care a negociat Acordul de Asociere și care a contribuit la introducerea regimului liberalizat de vize. Maia Sandu știe acest lucru, ea știe că Stoianoglo este un om cumsecade, cu o reputație ireproșabilă, dar așa i s-a spus (ei) să facă politică. Europenii spun foarte clar că, indiferent de rezultatul alegerilor din această duminică, vor continua să ajute poporul Republicii Moldova. Secretarul de stat al Guvernului României a declarat că România va continua ajutorul pentru Republica Moldova prin diverse programe indiferent de rezultatul alegerilor. Sperietoarea că integrarea europeană, la care se lucrează în ultimii 20-21 de ani, depinde de rezultatul alegerilor de duminică este o minciună”, a declarat Vlad Batrîncea la RliveTV.
Vlad Batrîncea a acuzat guvernarea PAS și pe candidata Maia Sandu de comiterea mai multor abuzuri în campania electorală. „În premieră, misiunea OSCE prezentă în Republica Moldova, în raportul prealabil dedicat turului întâi, a declarat că Maia Sandu a folosit resursele publice, resursele administrative, pentru a-și promova candidatura. OSCE a menționat că nu era clar statutul Maiei Sandu, fie era candidat, fie era președinte și doamna Sandu nu a găsit necesar să facă ceea ce se face în țările europene, să-și suspende activitatea de președinte pe perioada campaniei electorale. Tot misiunea OSCE, din care fac parte mai mulți europarlamentari, a sesizat că postul public de televiziune și mai multe televiziuni pretins libere au favorizat într-o proporție foarte mare candidatul guvernării și i-au defavorizat pe ceilalți candidați”, a subliniat Vlad Batrîncea.
La primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, candidata PAS, Maia Sandu, a obținut 42,49% din voturi, iar candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,95% din sufragii. Turul doi al alegerilor va fi organizat la 3 noiembrie. La sigurele dezbateri electorale cu cei doi contracandidați, Alexandr Stoianoglo a propus semnarea unei declarații comune privind garantarea ireversibilității parcursului european. Stoianoglo a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor cum se pliază această propunere cu faptul boicotării referendumului privind includerea vectorului european în Constituția țării.