Vizita Maiei Sandu la Berlin aduce în țară mai multă securitate

Într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz președinta Maia Sandu a confirmat vineri la Berlin că Republica Moldova negociază un acord de securitate cu UE, relatează IPN cu referință la psnews.ro.

„Acest acord de securitate va fi un fel de umbrelă pentru activități deja existente și sperăm că, de asemenea, pentru altele noi”, a afirmat ea, având în vedere că Republica Moldova beneficiază deja de o misiune civilă europeană creată anul trecut. Aranjamentul în cauză cuprinde mai multe state membre ale UE, care dezvoltă diferite forme de cooperare în domeniul securității cu blocul comunitar, cum ar fi de pildă securitatea cibernetică.

Întrebat în cadrul evenimentului de la Berlin despre eventualitatea semnării unui acord de securitate bilateral cu Republica Moldova, cum a făcut Franța, Scholz a răspuns că cooperarea în chestiuni de securitate și armament s-a intensificat în ultima perioadă și va continua să avanseze pe această cale. Cancelarul german a reafirmat sprijinul Berlinului pentru procesul integrării europene a Republicii Moldova, precum ți solidaritatea Germaniei în contextul invaziei ruse în Ucraina.

„Suntem la curent că anumiți actori ruși încearcă să destabilizeze (Republica) Moldova, dar (Republica) Moldova și-a demonstrat mereu în mod admirabil capacitatea de rezistență”, a mai spus Scholz, remarcând „programul ambițios” al guvernului Maiei Sandu de modernizare a țării și de a „o adapta provocărilor viitorului”.

În altă ordine de idei, cancelarul și-a anunțat intenția de a face o vizită de răspuns la Chișinău.

Reflectând vizita Maiei Sandu la Berlin, Deutsche Welle scrie că la întrebarea unui jurnalist german privind regiunea separatistă transnistreană în contextul integrării europene a Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat: "80 la sută din exporturile din regiunea Transnistria ajung în Uniunea Europeană, o schimbare majoră față de situația din urmă cu 10 ani". Așadar, "Republica Moldova, inclusiv Transnistria, se integrează tot mai mult în UE". Chișinăul este pregătit să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. În același timp, președinta Republicii Moldova le-a amintit jurnaliștilor germani prezenți la conferința de presă de la Berlin cât de dificilă este situația din Transnistria, având în vedere că acolo sunt staționate în continuare trupe rusești.

În cadrul primei zile a vizitei la Berlin, Maia Sandu s-a întâlnit și cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, președinta legislativului Bärbel Bas și membrii comisiilor parlamentare pentru afaceri externe și afaceri europene remarcând pe rețelele sociale „consolidarea legăturilor noastre economice și angajamentul comun pentru apărarea valorilor democratice”.

IPN a dedicat ieri o dezbatere publică viitorului acord de securitate a Republicii Moldova cu UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.