Vitalii Voznoi: Nu contest necesitatea schimbării țevilor vechi

Nu contest necesitatea schimbării țevilor din sectorul locativ și contorizării consumului de căldură, dar sistemul de distribuție orizontală a energiei termice poate fi înlocuit cu un alt sistem de distribuție, care poate fi implementat mult mai rapid. Opinia aparține activistului civic, Vitalii Voznoi, și a fost făcută, în cadrul dezbaterii publice „Cogenerarea și sistemele de alimentare centralizată cu energie termică: particularități și beneficii pentru consumatori”, desfășurată la Agenția de presă IPN. Potrivit activistului civic, guvernarea ar dori să ofere S.A Termoelectrica prerogativa de a gestiona toate proiectele de trecere de la sistemul de distribuție verticală a energiei termice la cel de distribuție orizontală.

Activistul civic Vitalii Voznoi spune că proiectul guvernanților prin care se propune trecerea sectorului locativ din municipiile Chișinău șu Bălți la sistemul de distribuție orizontală a energiei termice necesită îmbunătățiri. Potrivit activistului, pot fi instalate contoare pentru fiecare apartament din bloc și fără a trece la sistemul de distribuție orizontală a energiei termice.

„Noi nu contestăm necesitatea schimbării țevilor vechi și a izolării termice. Ele chiar sunt necesare. Izolarea blocurilor la fel trebuie să fie făcută. Aceste măsuri vor spori eficiența energetică. Încă din 2017 a fost prezentat ministrului Energiei Victor Parlicov, care deținea atunci o altă funcție, sistemul grație căruia păstrând distribuirea verticală, există posibilitatea să ai aparate de contorizare și contracte individuale. La noi, singurul furnizor care nu respectă legea este Termoelectrica, deși capacități tehnice există în acest sens”, a spus activistul civic, Vitalii Voznoi.

Activistul civic spune că este posibilă contorizarea consumului de energie termică păstrând sistemul de distribuție verticală a energiei termice și fără a crea disconfort locatarilor prin trecerea de la un sistem la altul.

„Sunt de acord că trebuie să existe contorizare și trebuie să existe libertate de alegere. Să ne folosim de un sistem scump, care se instalează timp de 4-5 luni și care oferă unele avantaje sau folosim un alt sistem? În ultima jumătate de an guvernarea a decis în raport cu sectorul locativ din două municipii să creeze o lege universală în care sunt înglobate prevederi din alte legi. Guvernanții au decis să împuternicească Termoelectrică cu responsabilitatea tuturor proiectelor, inclusiv proiectul ce vizează distribuția orizontală a energiei termice”, a mai spus activistul civic.

Ministerul Energiei își propune trecerea blocurilor din municipiile Bălți și Chișinău de la sistemul de distribuție verticală a energiei termice la cel de distribuție orizontală. Potrivit guvernanților, sistemul de distribuție orizontală le oferă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a conecta, deconecta și regla nivelul temperaturii, în funcție de necesitate. Până acum au avut loc două consultări publice, aferente proiectului de Lege privind promovarea cogenerării și sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, pentru mâine fiind planificată o nouă rundă de consultări la Ministerul Energiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.