Vitalie Moraru: Prin programul Orizont Europa a fost atrasă în țară suma de 5,38 milioane de euro

Republica Moldova a obținut în cadrul programului Orizont Europa 5,38 milioane de euro. Suma este mai mare decât cotizația de participare pe care o achită Republica Moldova în cadrul acestui program. Declarația aparține șefului Oficiului Național Orizont Europa, Vitalie Moraru, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Integrarea europeană a cercetării din Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit lui Vitalie Moraru, programul Orizont Europa are beneficii tangibile asupra cetățenilor Republicii Moldova, banii câștigați materializându-se în taxe, impozite care ajung în bugetul statului, dar și prin investiții în capacități.

Oficiul Național Orizont Europa a fost constituit în anul 2023 și are drept scop creșterea numărului de participanți din Republica Moldova la programele și inițiativele Uniunii Europene în domeniile cercetării și inovării. Potrivit șefului Oficiului, prin intermediul proiectelor câștigate, Republica Moldova obține mai mulți bani din partea comunității europene, decât suma cotizației pe care o achită.

„Din 2021 până în prezent avem o cifră de 5,38 milioane de euro. Ceea ce este mult peste cotizația pe care o plătește Republica Moldova pentru participare la acest program. Dacă e să vorbim de instituțiile care participă la program cel mai mare buget îl are o instituție care nu prea are tangență cu universitatea, a câștigat mai multe proiecte și are o experiență pozitivă și în programul Orizont 2020. Tot ce ține de acest program, ține și de experiența pozitivă pe care o ai în consorțiile precedente. Dacă te-ai integrat într-un consorțiu, ulterior reaplici cu aceeași parteneri și șansele de a câștiga un proiect cresc semnificativ. Misiunea noastră este să integrăm cercetătorii sau universitățile în consorții care au potențial de câștig. De aceea, sunt foarte importante participările la evenimentele internaționale”, a spus șeful Oficiului Național Orizont Europa, Vitalie Moraru.

Șeful Oficiului Național Orizont Europa spune că pentru a spori gradul de recuperare a contribuției Republicii Moldova la bugetul Programului este necesară creșterea capacităților cercetătorilor de a scrie și gestiona proiecte.

„Este foarte important pentru cercetători să cunoască limba engleză. Noi avem cercetători foarte buni, dar care nu cunosc limba engleză și asta este o misiune pe care și Ministerul Educației și-a asumat-o. Ministerul a anunțat că vor exista finanțări pentru dezvoltarea capacităților nu doar de scriere a proiectelor, dar și de a cunoaște limba engleză la nivelul dezvoltării propunerilor de proiect. Beneficiile acestor proiecte sunt tangibile. 5,38 milioane de euro este suma care vine în bugetul statului, până la urmă. Aici e vorba de impozite și taxe. În plus, e vorba de investirea în capacități”, a mai spus Vitalie Moraru.

Vitalie Moraru a explicat că Republica Moldova înregistrează succes în privința programului UE Marie Skłodowska Curie, care presupune oferirea de burse postdoctorale în domeniul cercetării și inovării.

„Noi avem o practică pozitivă în privința Marie Skłodowska Curie, unde se oferă burse individuale, burse de schimburi de personal. Republica Moldova are o practică de succes la acest capitol. Avem o rată de succes de 20% din proiectele câștigate, asta este peste media europeană, care este de 16%. Ne putem mândri, dacă am fi la fotbal, am putea spune că suntem în Liga Campionilor. Asocierea la acest program creează condiții pentru dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere, transfer de tehnologii și inovații” a explicat directorul Oficiului Național Orizont Europa.

„Dezbaterea publică „Integrarea europeană a cercetării din Republica Moldova” este ediția a zecea, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.