Vitalie Marinuța: Dacă vom gestiona bine bugetul, vor fi bani pentru proiecte în capitală

Dacă sursele bugetare ale Chișinăului vor fi gestionate așa cum trebuie, atunci vor fi bani pentru câteva proiecte în capitală, inclusiv pentru stația nouă de epurare. Opinia aparține lui Vitalie Marinuța, candidatul Partidului Verde Ecologist la funcția de primar al capitale, și a fost expusă la dezbaterile publice „Doar unul din mulți: cine și de ce?, , runda a treia, ediția a 120-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Bani sunt. Nu sunt pentru derularea a 10-15 proiecte grandioase în același moment. Noi trebuie să atragem parteneriate public-private, să atragem bani privați de peste hotare, chiar a moldovenilor noștri care lucrează peste hotare”, a spus candidatul Partidului Verde Ecologist.

Vitalie Marinuța a menționat că, înainte de campania electorală, a fost la Bruxelles, unde a discutat cu viceprimarii din Viena și Bruxelles și vicepreședinții partidelor verzi din Europa care „se află în ascensiune”. „Vom avea o deschidere totală pentru a accesa fondul ecologic european și, prin acest fond și nu numai, să facem din orașul nostru o capitală europeană în care noi să dorim să trăim”, a spus candidatul Partidului Verde Ecologist.

O altă problemă identificată de Vitalie Marinuța este gradul înalt de poluare din capitală. Printre sursele de poluare identificate de candidatul ecologist se numără automobilele, companiile care folosesc procesele de ardere în activitate și gestionarea ineficientă a deșeurilor menajere.

Potrivit lui Vitalie Marinuța, problema educației este una din cele mai greu de rezolvat în capitală. „Noi nu avem profesori, pentru că ei pleacă. În grădinițe nu avem condițiile necesare și nici nu avem numărul necesar de grădinițe pentru a instituționaliza copiii ai căror părinți să poată munci”, a spus el.

Candidatul Partidului Verde Ecologist a spus că pentru funcția de primar îl recomandă experiența pe care o are ca militar și că, în situații de criză, țările democratice își aleg în frunte oameni cu capacități și experiență militară, numind în calitate de exemplu SUA și Franța. „Am o experiență foarte bună de management a situațiilor de criză. Din aceste considerente, orașul are nevoie de un primar care poate să aducă disciplină”, a spus Vitalie Marinuța. În context, candidatul a precizat că tocmai lipsa competențelor și a disciplinei a dus la corupție, și la lipsa transparenței decizionale.

Dezbaterile „Doar unul din mulți: cine și de ce?”, cu participarea candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău, a  treia rundă, sunt ediția a 120-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.