Deputatul din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Virgiliu Pâslariuc, susține că Legea cu privire la organizațiile non-guvernamentale și modul în care aceasta este promovată denotă atitudinea statului față de societatea civilă. Potrivit lui, proiectul de lege are toate avizele comisiilor parlamentare încă din 2018 și practic nu mai pot fi operate modificări. Or, deputații din Partidul Socialiștilor încearcă să vină cu „mici corectări”, care deturnează total esența legii. Astfel, socialiștii vor spune că au votat Legea în cauză, însă, în opinia sa, este grav să deturnezi esența legii, și Uniunea Europeană nu va accepta aceste schimbări. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Votarea condițiilor UE: turnură neașteptată a majorității parlamentare”, organizate de Agenția de presă IPN.
Virgiliu Pâslariuc nu crede că Partidul Socialiștilor și-a schimbat radical poziția cu privire la Legea ONG-urilor, chiar dacă s-a anunțat că sunt gata să o voteze. „În prezent, reprezentanții acestei formațiuni operează cu declarații generice că sunt gata să accepte proiectul, dar cu anumite amendamente. Au apărut informații referitor la conținutul amendamentelor propuse de socialiști și, dacă acestea vor fi acceptate, se „pune cruce” practic pe întreg parcursul european al Republicii Moldova. Unul dintre amendamente restricționează foarte clar activitatea organizațiilor non-guvernamentale și le interzice practic să critice orice politică publică, fiind introdus foarte vag un concept de „lobby politic”. Sub acest termen poate fi privită orice declarație sau critică referitor la un politician, de exemplu. Introducând o astfel de restricție, practic, limitezi funcția societății civile, făcând-o inexistentă. Dacă acest amendament se va regăsi în proiectul legii votat în a doua lectură, nu mai poate fi vorba despre deblocarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară”, a spus Virgiliu Pâslariuc.
Parlamentarul a menționat că o altă prevedere, propusă de PSRM, este controlul asupra finanțelor organizațiilor non-guvernamentale din partea statului. Or, este vorba despre un sector non-profit și statul nu trebuie să intervină în acest domeniu. În opinia sa, în momentul în care este încălcat dreptul cetățenilor la asociere, atunci arunci țara în rândul statelor autoritare. Potrivit lui, un alt amendament ar interzice ONG-urilor să monitorizeze mersul alegerilor. „Altul anulează interdicția, propusă, ca fundațiile afiliate partidelor să facă campanie electorală. Or, s-a vorbit mult despre acele fundații, care prin activitatea lor intervin material în mersul alegerilor”, a spus el.
Virgiliu Pâslariuc consideră că introducerea acestor „mici modificări” schimbă esența legii și amintește despre practica din Duma de Stat a Federației Ruse. Potrivit lui, și retorica Partidului Socialiștilor, care este unul oportunist, seamănă cu retorica Kremlinului, fiind atactă societatea civilă și fiind utilizate aceleași idei propagandistice. În opinia sa, PSRM încearcă să-și plieze mesajul pe acele idei generale distribuite prin mass-media rusească. Deputatul PAS a declarat că este una e să spui că s-a găsit compromis, așa cum afirmă reprezentanții puterii, dar argumentele PSRM sunt inacceptabile, inclusiv pentru Partidul Democrat și promisiunilor făcute de acesta alegătorilor în campania electorală.
Deputatul a menționat că, prin introducerea unor termeni ca „lobby politic”, societatea civilă este scoasă din procesul de dezbateri și de adoptare a deciziilor politice. Or, acest fapt reprezintă un reflex autoritar. Virgiliu Pâslariuc a mai spus că Legea ONG-urilor vine să aducă mai multă transparență la capitolul finanțare, dar și să simplifice procedura de înregistrare a acestor organizații. În opinia sa, politicienii trebuie să ia decizii cântărite, deoarece cu cât este mai mare calitatea societății civile, cu atât e mai bun actul de guvernare.
Dezbaterile „Votarea condițiilor UE: turnură neașteptată a majorității parlamentare” sunt ediția a 138-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.