Virgiliu Pâslariuc: Modelul european de dezvoltare este o garanție de securitate și prosperitate

Rezultatul ultimelor exerciții electorale a demonstrat că cetățenii Republicii Moldova au ales modelul european de dezvoltare. Opinia aparține deputatului PAS, Virgiliu Pâslariuc, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Prețul și efectele Independenței. Studiu comparativ (1877 vs. 1991). Potrivit deputatului, vectorul european de dezvoltare reprezintă o garanție de securitate și prosperitate pentru Republica Moldova.

Potrivit deputatului PAS, Virgiliu Pâslariuc, invazia militară a Federației Ruse în Ucraina demonstrează că Vladimir Putin și-a propus refacerea Uniunii Sovietice și readucerea tuturor republicilor unionale sub sfera de influență a Kremlinului. Potrivit parlamentarului, acum nu doar Ucraina luptă pentru a-și păstra independența și suveranitatea, ci și Republica Moldova.

„Rusia s-a conformat deciziei că a pierdut teritorii, dar nu s-a resemnat. Astăzi mulți se întreabă de ce Gorbaciov n-a folosit armata pentru a opri republicile în cadrul Uniunii Sovietice, însă Putin face acest lucru acum, peste 30 de ani. Invazia din Ucraina este ceea ce Gorbaciov s-a temut să realizeze, este încercarea de a reface Uniunea Sovietică cu forța. Iată de ce războiul nostru de Independență se duce acum, pentru că el a fost amânat. Acum, după 30 de ani, noi avem în societate un consens că modelul integrării europene este singurul care ne poate salva, mai ales acum când vedem ce se întâmplă în Rusia și când parcursul alternativ își arată limitele și pericolele. Ce poate oferi acum Rusia? Acolo e o adevărată nebuloasă, toți înțeleg că Rusia a intrat într-un război care duce la decăderea ei”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Potrivit reprezentantului PAS, Republica Moldova a ales ferm vectorul european de dezvoltare în timpul ultimelor alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, iar mandatul actualei guvernări este de a realiza cât mai curând dezideratul eurointegrării.

„Cererea de aderare a fost semnată de Republica Moldova foarte târziu. Noi am avut această șansă în anii 90, dar am irosit-o. Ulterior, în anii 2000 din cauza alianțelor declarate proeuropene, dar care s-au ocupat cu alte lucruri, am ratat încă o dată această șansă. Iată acum, după 30 ani, este timpul să facem ceea de România a făcut la începutul anilor 2000. Acest model de dezvoltare este și o garanție de securitate și prosperitate pentru oamenii noștri”, a explicat parlamentarul.

Potrivit deputatului PAS, Republica Moldova este parte a unui război geopolitic complex și pe parcursul întregii lupte țara trebuie să rămână de partea lumii libere. Virgiliu Pâslariuc spune că aderarea la spațiul valoric european și implementarea legislației europene va asigura securitatea și prosperitatea Republicii Moldova.

„Republica Moldova este o schijă în lupta marilor imperii pentru acest spațiu, pentru gurile Dunării, pentru că este o zonă geostrategică. Problema noastră identitară nu este cea etno-lingvistică, ci este cea geopolitică. Încotro mergem? Ce sistem de valori acceptăm? Acest lucru l-au soluționat balticii, România a făcut același lucru. La noi un milion de oameni au cetățenia română, adică au pașaport european, dar nu sunt europeni. Deciziile care s-au luat la ultimele alegeri arată că, dacă înainte societatea balansa între Vest și Est, acum societatea a ales modelul european. Modelul european înseamnă și preluarea practicilor europene. Noi vom aproba acquis-ul comunitar care va seta reguli de joc europene, care vor permite ca instituțiile noastre să fie viabile”, a mai spus Virgiliu Pâslariuc.

Dezbaterea la tema „Prețul și efectele Independenței. Studiu comparativ (1877 vs. 1991)” este ediția a 17-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE