Virgiliu Bîrlădeanu: În Rusia avem un regim autoritar cu tendințe totalitariste

Federația Rusă devine un regim autoritar cu tendințe totalitariste, care folosește practicile festive pentru a consolida mitul dușmanului extern și al reîntregirii Imperiului. Opinia aparține istoricului Virgiliu Bîrlădeanu și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema„ Practici festive și inginerii identitare în regimurile (post)totalitare”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit istoricului, în Rusia avem o realitate autoritară îngrijorătoare, iar unele practici și narative sovietice se regăsesc și în Republica Moldova.

Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu spune că retorica sovietică, folosită tot mai mult în Rusia lui Vladimir Putin, capătă teren și în Republica Moldova. La manifestațiile festive dedicate zilei de 9 mai, la Chișinău și Tiraspol, reapare tot mai des drapelul Uniunii Sovietice, portretul lui Stalin și imagini care prezintă Occidentul într-o lumină nefastă.

„În timpul regimurilor autoritare și artele plastice, și cinematografia, și alte domenii care sunt antrenate în practicile festive sunt asemănătoare. Sunt dominate de aceleași culte, care se regăsesc în cinematografia din perioada nazistă și în cea din perioada sovietică. Avem foarte multe paralele deloc întâmplătoare. Este vorba de aceleași mecanisme de manipulare și punere sub control a maselor în interesul unui regim totalitar. Faptul că are loc reciclarea practicilor festive din perioada sovietică în perioada actuală nu ar fi o problemă atât de mare dacă ar fi vorba doar de reluarea unor practici. Problema este că împreună cu aceste sărbători și practici festive se reactualizează mituri vechi sovietice, se reactualizează propaganda sovietică și imperialistă. În Republica Moldova, la Chișinău și Tiraspol, vedem că drapelul URSS era folosit inițial mai rar, ulterior mai îndrăzneț și acum îl vedem în toate practicile festive. S-a dovedit că aceasta este o tendință, un trend. În ultima perioadă apare imaginea lui Stalin tot mai des. Sunt folosite lozinci care întăresc ideea renașterii Uniunii Sovietice” a spus doctorul în istorie, conferențiarul universitar, Virgiliu Bîrlădeanu, șef secție Istoria Contemporană, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova.

Potrivit istoricului, Rusia se transformă treptat într-un regim autoritar care are la bază propaganda similară celei din perioada sovietică. Virgiliu Bîrlădeanu spune că Rusia folosește tot mai agresiv retorica dușmanului extern și a decăderii lumii occidentale. Potrivit istoricului, în Rusia este utilizat intens mitul salvatorului, care va restabili ordinea mondială.

„Avem o nostalgie care se constată în diferite forme și în diferite regiuni. Cel mai pregnant se manifestă în Federația Rusă și este antrenată prin propagandă. În absența presei de opoziție, mai mult de un deceniu, avem o realitate pe care trebuie s-o înțelegem ca fiind un regim autoritar cu tendințe totalitare și instrumentele utilizate pe potrivă. Avem o propagandă care folosește mitul reîntoarcerii Uniunii Sovietice, a „ridicării din genunchi a marii Rusii și poporului purtător de Dumnezeu în frunte cu Vladimir Putin”, folosind aceleași instrumente de manipulare a conștiinței colective. În Rusia avem o realitate asemănătoare perioadei interbelice din Germania nazistă”, a mai spus istoricul.

Virgiliu Bîrlădeanu spune că retorica refacerii Imperiului Rus a apărut pe agenda publică din Rusia începând cu 2007, iar conducerea de la Kremlin folosește propaganda pentru a-și justifica toate acțiunile. Potrivit istoricului, în Republica Moldova se observă o preluare a practicilor festive din Rusia, cu imagini care idolatrizează perioada sovietică și ironizează pe seama Occidentului.

„În Rusia, începând cu 2007 au fost elemente simptomatice, îngrijorătoare, care au arătat clar că începe o isterie militară exteriorizată prin practicile festive și paradele militare. Este promovată ideea că Rusia renaște prin forța sa militară, care este garantul revenirii faimei de odinioară a Imperiului Rus. Nu întâmplător în această propagandă a reapărut mitul dușmanului malefic, imaginea unei cetăți asediate și înconjurată de către dușmani. Mitul antioccidental s-a văzut și la Chișinău, la manifestările de 9 mai, când apar simbolurile sovietice renăscute, dar și imagini antioccidentaliste ca de exemplu imaginea lui Obama în versiune de maimuță”, a explicat Virgiliu Bîrlădeanu.

Dezbaterea publică la tema „Practici festive și inginerii identitare în regimurile (post)totalitare” este ediția a 37-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE