Angajatorii vor fi obligați să implementeze măsuri interne de prevenire și raportare a violenței și hărțuirii la locul de muncă. Totodată, lucrătorii vor beneficia de protecție extinsă împotriva oricărei forme de violență și discriminare. Prevederile în acest sens se regăsesc într-o inițiativă legislativă, transmite IPN.
Inițiativa legislativă a fost prezentată la Parlament, unde a avut loc ședința grupului de lucru privind armonizarea legislației naționale cu prevederile Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190. Documentul a fost ratificat de Moldova în decembrie 2023.
Grupul de lucru, format din reprezentanți ai Parlamentului, autorităților publice centrale, ministerelor și ai societății civile, a discutat măsurile întreprinse pentru asigurarea unui mediu de muncă fără violență și hărțuire.
Va fi înaintată o inițiativă legislativă care urmărește promovarea unui mediu de muncă fără violență și hărțuire, responsabilizarea angajatorilor, extinderea protecției, promovarea egalității de șanse și a diversității.
Deputata Angela Munteanu-Pojoga, membru al Comisiei drepturile omului și relații interetnice, a remarcat necesitatea modificării legislației, în contextul în care se atestă un număr crescut de cazuri de hărțuire la locul de muncă.
„Promovarea acestui proiect de lege este un pas important în asigurarea unui mediu de muncă fără violență și hărțuire, care respectă drepturile fundamentale ale tuturor angajaților în concordanță cu standardele internaționale”, a spus parlamentara.
Modificările care urmează a fi efectuate în legislație rezultă din prevederile Convenției OIM nr. 190, adoptată la Geneva în 2019, care abordează fenomenul violenței și hărțuirii în lumea muncii, punând accent pe necesitatea protejării drepturilor fundamentale ale lucrătorilor și crearea unui mediu de muncă sigur și respectuos.