Victor Juc: Nu trebuie să subestimăm, dar nici să absolutizăm rezultatele sondajelor

Cetățenii și partidele din Republica Moldova nu trebuie nici să subestimeze, dar nici să absolutizeze rezultatele sondajelor de opinie. În Republica Moldova, oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate a devenit una incontestabilă – cu cât mai repede se vor produce aceste alegeri, cu atât mai bine va fi pentru societate. Iar atunci unii funcționari se vor apuca de lucru, a opinat Victor Juc, director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, la dezbaterea publică „Sondaje și anticipate, electorat și schimbare”, desfășurată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Victor Juc, opiniile unor partide politice se schimbă în funcție de rezultatele sondajelor sociologice. Expertul nu exlclude că, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, se va merge pe scenariul ucrainean sau pe cel francez, adică electoratul va vota masiv partidul din care vine președintele țării, iar aceste două state au regim semiprezidențial de guvernare.

„Unele partide din Republica Moldova și-au schimbat opinia în privința organizării anticipatelor, de teama că nu ar putea accede în noul legislativ. Totodată, Partidul Democrat, va demonstra opiniei publice că Vlad Plahotniuc nu mai are influență asupra acestei formațiuni politice”, a menționat directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice

În opinia lui Victor Juc, dacă partidele parlamentare vor decide că alegerile anticipate vor avea loc în iunie sau iulie anul curent, nu ne putem aștepta la o participare masivă a populației la urnele de vot - doar 40-50 la sută din populație va merge la scrutin. „Tinerii, cel mai probabil, nici nu se vor prezenta la urnele de vot, pentru că sunt de părerea că alegerile nu vor duce la schimbare spre bine”, a precizat expertul.

Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice a menționat că deși în Republica Moldova toți vorbesc despre necesitatea schimbării, partidele politice din Republica Moldova propun aceleași platforme de dezvoltare, doar că vectorul lor extern este unul diferit. „Societatea din Republica Moldova este profund fragmentată, iar ruralul pierde în fața urbanului, mulți sunt în condiții de a pleca peste hotare, cetățenii cu pașaport românesc vor lua drumul spre vest, iar cei cu pașaport moldovenesc biometric vor pleca spre est, de aici vin și simpatiile pentru un anumit partid”, a specificat Victor Juc.

„În anii 90 ai secolului trecut, la alegeri au câștigat forțele politice proeuropene, la scrutinul din 2009 – la fel, dar situația din Republica Moldova nu s-a îmbunătățit simțitor. Ar fi bine ca partidele să țină cont de rezultatele cercetărilor sociologice”, a mai spus Victor Juc.

Dezbaterea publică „Sondaje și anticipate, electorat și schimbare” este ediția a 175-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Siedel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.