Victor Chironda – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Victor Chironda candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, condus de fostul deputat Dinu Plîngău.

Candidatul s-a născut pe 23 august 1989 la Chișinău. Primii ani de viață îi petrece în capitală, după care familia sa a trecut cu traiul în raionul Ștefan Vodă. A revenit capitală în anul 2008, la studii. A făcut istorie la Universitatea de Stat și administrare publică la Academia de Administrare Publică. Ulterior, între 2016-2018 a învățat urbanism și dezvoltare urbană modernă în Bruxelles, Copenhaga, Viena și Madrid în cadrul 4CITIES Euromaster în Studii Urbane.

A activat în calitate de consultant în cadrul mai multor proiecte. De asemenea, în perioada anilor 2013-2014, a lucrat în departamentul de comunicare la compania aeriană Air Moldova. În următorii doi ani a fost la Fondul de Investiții Sociale din Moldova.

De-a lungul timpului a făcut parte din mai multe partide politice. În perioada anilor 2009-2012 a fost în Partidul Liberal, iar în 2013 a aderat la Partidul Liberal Reformator, format din mai mulți foști liberali. La alegerile parlamentare din 2014, PLR nu a reușit să acceadă în legislativ. În 2015, formațiunea din care făcea parte Victor Chironda s-a alăturat Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” (PPEM) la scrutinul local din acel an. Victor Chironda a reușit să ajungă în Consiliul municipal Chișinău în perioada iulie-septembrie 2019, în calitate de candidat supleant.

Victor Chironda a candidat la funcția de primar al capitalei la alegerile locale din toamna anului 2019 din partea Mișcării Social-Politică „Forța Nouă”. La acel scrutin a obținut peste 6 mii de voturi, ceea ce reprezintă 2,73% din sufragii. La scurt timp după alegeri, el a fost numit în funcția de viceprimar al capitalei. Însă, în iulie 2021 a fost demis din funcție de către CMC, la propunerea primarului Ion Ceban, după scandalul legat de o autorizație pentru demolarea Hotelului Național.

Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022, candidatul declarară un salariu în mărime de 219 mii de lei, primit de la asociația obștească „Centrul pentru Politici Europene”, unde exercită funcția de director executiv. Salariul declarat al soției (concubinei) este de peste 300 de mii de lei de la o vinărie, unde are funcția de manager de evenimente. Victor Chironda mai declară venituri în mărime de peste 64 de mii de lei de asociația obștească „Automobil Club Moldova” pentru servicii de consultanță. La fel, a beneficiat de circa 8 500 de lei de la asociația „WatchDog” pentru drepturi de autor. A mai beneficiat de un contract de consultanță în mărime de 8 mii de dolari, încheiat cu Națiunile Unite.

În declarația de avere este indicată 1/4 cotă parte dintr-o casă de locuit cu o suprafață de 150 de metri pătrați. Bunul cu o valoare de 115 500 de euro a fost dobândit în anul 2022. De asemenea, sunt declarate două automobile. Unul este fabricat în 2012 și obținut în 2018, având o valoarea de 70 de mii de lei. A doua mașină este fabricată 2017 și obținută în 2021, iar valoarea declarată este de 100 de mii de lei.

În declarația de avere este indicat un credit în mărime de 200 de mii de lei, accesat de Victor Chironda în anul 2022, cu o rată a dobânzii în mărime de 16,05% și care urmează să fie returnat până în 2028. În același an, a fost accesat și un credit de 300 de mii de lei la o dobândă de 13,34% și care urmează fie răsplătit până în octombrie 2024.

„La 5 noiembrie vom vota în toată țara pentru Moldova europeană, care trebuie construită ca o casă cu copii în siguranță”, a declarat candidatul în cadrul evenimentului de lansare în campania electorală. Potrivit lui, Europa înseamnă valori stabile, progres, civilizație, democrație, libertate și răsplată pentru valoare.

Conform tragerilor la sorți, Victor Chironda de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr urmează să fie cu numărul 12 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.