Victimele violenței în familie nu pot avea încredere în justiția din Moldova, declarație

Femeile victime ale violenței în familie nu pot avea încredere în justiția din Republica Moldova și nici în siguranța sau protecția pe care o pot oferi instanțele de judecată și organele de urmărire penală. O spune Marina Trifan, victimă a violenței în familie.

Într-o conferință de presă la IPN, Marina Trifan a povestit că în septembrie 2022 a făcut cununia religioasă cu Vadim Gorea, iar la aproximativ o lună – și căsătoria civilă. În timpul căsătoriei, bărbatul a insistat să conceapă un copil, dar după ce a aflat că e însărcinată au început momentele de agresivitate și limbaj vulgar la adresa ei. Femeia spune că a fost îmbrâncită de nenumărate ori și înjosită. Fetele ei din căsnicia precedentă, în vârstă de 14 ani și 9 ani, au fost supuse violenței psihologice, fiind în fiecare zi înjosite, înjurate și insultate.

Femeia spune că au urmat scene de amenințări verbale și izolare de prieteni. Când discuta cu cineva la telefon, soțul putea să-i smulgă telefonul din mână și să o amenințe. Într-o zi, în urma unui schimb de replici, a lovit-o cu piciorul în abdomen și și-a pierdut copilul. Un alt act de violență a avut loc când împreună au mers la Iași, unde, fiind în camera de hotel, acesta a lovit-o puternic, alegându-se cu numeroase echimoze.

Fiindu-i frică pentru ea și copii ei, Mariana Trifan i-a spus lui Vadim Gorea că-și dorește divorțul, la care el a amenințat-o că va crea circumstanțele necesare în care va fi trasă la răspundere pentru pretinse fapte pe care de fapt nu le-a fi săvârșit în calitate de asociată a unei societăți comerciale. Femeia mai spune că a mai fost supusă și violenței economice,  dar și violenței sexuale.

Potrivit Marinei Trifan, în luna mai 2023, Judecătoria Chișinău a dispus aplicarea măsurilor de protecție a victimelor violenței în familie față de agresorul Vadim Gorea, iar prind decizia Curții de Apel Chișinău, emisă de judecătorul Vitalie Cotorobai, a fost anulată ordonanța de protecție împotriva agresorului.

De asemena, femeia spune că soțul a înaintat plângeri împotriva sa unde se poziționează drept victimă, iar ea un agresor.

Marina Trifan speră că organele de drept, precum și Centru de Drept al Femeilor, Centrul de Justiție Familială vor lua act de cele relatate de către ea și vor contribui la realizarea ordinii de drept și, poate, cazul său o să fie un „manifest” pentru alte femei supuse violenței în familie.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.