Subiecte referitoare la bunele practici de cooperare dintre legislativ și societatea civilă au fost abordate în cadrul unei conferințe anuale desfășurate la Parlament. Accentul a fost pus pe consolidarea eforturilor de cooperare pentru asigurarea unui grad mai înalt de transparență a procesului legislativ și accelerarea obiectivului național de integrare europeană a Republicii Moldova, transmite IPN.
În cadrul evenimentului a fost subliniat rolul societății civile în promovarea și monitorizarea agendei europene a Republicii Moldova, în special cooperarea în procesul actual de screening al țării la etapa de negocieri pentru integrare europeană.
„Atestăm o participare mai eficientă a părților interesate în procesul de luare a deciziilor în forul legislativ. Evident că este încă mult de lucru, inclusiv la îmbunătățirea colaborării noastre, dar cred că vom fi cu toți de acord că dinamica este pozitivă”, a menționat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.
Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a menționat că Parlamentul trebuie să fie o instituție deschisă și transparentă.
„Noi vom susține în continuare atât autoritățile publice centrale și locale, cât și societatea civilă din Republica Moldova în realizarea reformelor necesare pentru a deveni stat membru al comunității europene”, a subliniat șeful Delegației UE, Janis Mazeiks.
La eveniment au participat oficiali, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, experți europeni și peste 100 de reprezentanți ai societății civile.
În contextul consolidării relațiilor între Parlament și societatea civilă, în anul 2023 a fost creată Platforma de dialog și participare civică în procesul decizional al Parlamentului.