Vicepremier la Forumul Strategic de la Bled: Procesul de extindere al UE este o oportunitate istorică

Procesul de extindere al Uniunii Europene reprezintă o oportunitate istorică pentru statele din Balcanii de Vest, Ucraina și Republica Moldova. Reprezintă o cale de reconciliere și aliniere la valorile fundamentale ale proiectului european: democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului. Declarația aparține vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, și a fost făcută la Forumul Strategic de la Bled care s-a desfășurat în Slovenia, transmite IPN.

Ministrul de externe a avut intervenție la panelul cu tematica „Europa întreagă și liberă: extinderea ca proiect strategic de reconciliere”. Oficialul moldovean a făcut apel la partenerii europeni să continue procesul de extindere, deoarece este esențial pentru securitatea și stabilitatea întregului continent. „Aderarea Republicii Moldova la marea familie europeană este un pas crucial și o garanție că nicio parte a Europei nu va rămâne în afara cercului de pace și prosperitate comună”, a spus Mihai Popșoi.

În cuvântul de încheiere, vicepremierul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova față de integrarea europeană. „Vom continua să colaborăm strâns cu partenerii noștri europeni pentru a asigura un viitor stabil și prosper pentru Moldova și cetățenii noștri, într-o Europă unită și liberă”, a menționat ministrul afacerilor externe.



În cadrul vizitei sale, Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu viceprim-ministra și ministra afacerilor externe și europene a Sloveniei, Tanja Fajon. Potrivit MAE, discuțiile s-au axat pe consolidarea relațiilor bilaterale și explorarea de noi oportunități de cooperare între Republica Moldova și Slovenia

În cadrul întrevederii, au fost abordate și proiectele din Moldova care urmează să beneficieze de finanțare din partea Sloveniei, precum și perspectivele de aprofundare a colaborării în domeniul afacerilor europene prin schimburi de bune practici.

Tanja Fajon a reconfirmat disponibilitatea părții slovene de a împărtăși experiența țării sale în procesul de aderare la Uniunea Europeană. „Slovenia este dornică să sprijine Republica Moldova în parcursul său european și să contribuie la dezvoltarea unei relații solide și fructuoase între țările noastre”, a menționat ministra afacerilor externe și europene a Sloveniei, citată într-un comunicat de presă.

Mihai Popșoi i-a mulțumit oficialei pentru sprijinul pe care Slovenia îl oferă Republicii Moldova în procesul de reformă. „Contribuția Sloveniei, prin expertiza sa, ne va ajuta să ne racordăm la standardele europene. Prin colaborarea strânsă cu parteneri de încredere precum Slovenia, Republica Moldova va putea avansa mai rapid pe drumul european, iar acest lucru va aduce beneficii reale cetățenilor noștri,” a mai spus vicepremierul Popșoi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.