Verticala Irinei Vlah și principalele așteptări ale toamnei politice din Găgăuzia, Op-ED

„Bașkanul își va putea materializa potențialul disponibil peste un an, la alegerile în APG-Y, constituind o majoritate sigură de susținere a bașkanului. Aceasta va încununa construcția verticalei de putere a Irinei Vlah. Dar întrebarea e câtă capacitate de rezistență va avea această verticală și cât de eficientă se va dovedi ca instrument de soluționare a unor chestiuni nepolitice...”
---


Irina Vlah, realeasă pentru cel de-al doilea termen de guvernator cu uluitoarele 92 la sută, intră în noul sezon al politicii găgăuze cu o echipă înnoită și un peisaj politic asanat. În noile condiții ea va putea fără dificultăți să soluționeze problemele care i se arătau complicate încă vreo câteva luni în urmă. Cum vor arăta lucrurile în realitate, se va vedea la toamnă.

Noua față a puterii

La sfârșitul lunii august, Irina Vlah a prezentat noua componență a Comitetului executiv, pe care l-a propus Adunării populare spre aprobare. Aproape o treime din echipa din 20 de persoane a fost înnoită – s-au dat 7 nume noi. În autonomie, atenția s-a concentrat pe poziția de prim-adjunct pe care până la numirea sa de director al „Moldovagaz” a ocupat-o Vadim Ceban. Locul vacant Irina l-a propus lui Anatolie Usatâi, fost secretar de stat în Ministerul economiei și Infrastructurii în Guvernul Pavel Filip. În afară de aceasta, în noul executiv va fi creat încă un departament – Agenția de atragere a investițiilor și promovarea exportului Gagauz-Yeri.

Noua componență a executivului urmează să fie aprobată de către deputații în Adunarea populară a Găgăuziei (APG-Y). Cu greu se poate presupune că ei se vor împotrivi și vor încerca să respingă unele candidaturi. Astă primăvară în APG-Y încă mai exista o majoritate ostilă bașkanului, dar situația s-a schimbat odată cu reinstalarea puterii la Chișinău. Deputaților le mai rămâne un an de mandat și majoritatea dintre ei nu sunt gata să se includă în componența oponenților Irinei Vlah.

„Noile realități” ale Adunării populare

La rândul ei, și guvenatoarea autonomiei trebuie să-și stabilească ce fel de relații să aibă cu deputații până la încheierea mandatelor acestora. Speakerul Vladimir Kîssa, unicul deputat ales din partea PDM, a declarat circa o lună în urmă despre plecarea sa de la democrați. El și-a justificat decizia prin faptul că Parlamentul va relua în scurt timp examinarea „proiectelor găgăuze de legi”, elaborate de Grupul de lucru al Parlamentului și APG-Y, și apartenența lui la PDM ar putea dăuna promovării inițiativelor în cadrul audierilor parlamentare.

Literalmente, Kîssa a declarat că „în noile împrejurări, apartenența mea la Partidul Democrat va avea un rol negativ în acest proces”. Dar principalele „noile împrejurări”, pe care dânsul le-a recunoscut, se află în Găgăuzia. Decizia speakerului APG-Y a arătat disponibilitatea acestuia de a elimina din cooperarea cu bașkanul oricare interese ale PDM și ale fostului democrat Nicolae Dudoglo, oponent înverșunat al Irinei Vlah.

Bașkanul a numit drept corectă, dar întârziată, decizia lui Kîssa. Chiar dacă majoritatea deputaților acceptă noile realități, Vlah își poate permite să avanseze mai departe și să obțină alegerea unui nou speaker din categoria adepților fideli, cum ar fi, bunăoară, deputatul din Vulcănești Grigorii Uzun.

„Ai noștri” în funcții

Alegerile locale generale fixate pentru octombrie sunt o posibilitate pentru Vlah de a-și consolida poziția politică. Adepții bașkanului au toate șansele să se situeze în fruntea tuturor celor 26 de primării din autonomie. Un capăt de intrigă s-ar putea produce doar în două localități. Postul de primar al orașului Vulcănești îl ocupă reprezentantul partidului lui Renato Usatîi, Victor Petrioglu, care intenționează să ia un nou mandat și are anumite șanse. I-ar putea juca festa poziția lui dură față de Vlah, ceea ce l-a adus aproape de grupul local de democrați și i-a știrbit din autoritate. În ultima instanță, totul va depinde de aceea, dacă echipa bașkanului va reuși să identifice un candidat propriu, destoinic de acest oraș. Cealaltă „verigă slabă” e satul Copceac, unde primarul experimentat, fostul comunist Oleg Garizan, la fel are relații complicate cu guvernatorul Gagauz-Yeri și va încerca să rămână la conducerea satului.

Alegerile locale generale în Găgăuzia sunt un eveniment important nu numai pentru Irina Vlah, dar și pentru Partidul Socialiștilor. În campania trecută din 2015 socialiștii au evoluat aici, puțin spus, nereușit, obținând doar câteva mandate de primar. De această dată selectarea candidaților din partea PSRM pentru primării ar putea să se facă mai riguros. Pentru a obține rezultate mai bune, Irina Vlah le poate propune candidaților care îi sunt loiali să participe în alegeri sub steaua PSRM. În caz de succes, aceasta îi va permite să-i folosească într-o oarecare măsură pe socialiști în calitate de instrument lobby la nivelul puterii centrale. Există destule motivații pentru aceasta: începând cu cunoscutele proiecte de legi ale Grupului de lucru și terminând cu chestiuni de ordin tehnic și chiar inițiative populiste.

Asanarea Gagauz-Yeri

Încă în iunie, după căderea regimului Plahotniuc, Irina Vlah a dat de înțeles cum își va folosi puterea. Atunci, ea a plasat în rețelele sociale un video, în care și-a exprimat bucuria că „țara noastră a scăpat, în sfârșit, de presiune, amenințări și șantaj”. „Împreună, am reușit să curățăm Republica Moldova. A venit și timpul Găgăuziei. Trebuie să-i demitem pe toți acei care au folosit poziția de serviciu și funcția pentru a scoate oamenii la mitingurile și evenimentele PDM, amenințându-i cu concedierea”, se spunea în declarația Vlah.

În scurt timp după aceasta, și-au pierdut locurile de muncă conducătorul Cancelariei de stat în Comrat și membrii Consiliului de observatori ai Companiei Tele-radio a Gagauz-Yeri, a fost sistat temporar din funcție directorul Agenției Dezvoltării Regionale din Comrat. O parte din aceștia erau afiliați PDM, alții - structurilor obștești ale ex-democratului Nicolae Dudoglo. Se poate presupune că procesul de concedieri și demiteri va continua în această toamnă. Însă nimeni nu poate garanta că acest proces va viza doar cadrele vechiului regim.

Totodată, Irina Vlah își propune să schimbe conducerea tuturor acestor structuri cu persoane care ar fi previzibile pentru dânsa și fără „surprize politice”. Puțin probabil că bașkanul va tărăgăna cu această chestiune și în această toamnă vom putea vedea numiri noi. Întâi și-ntâi, aceasta se referă la televiziunea publică regională, care în cadrul alegerilor bașkanului, conform chiar observatorilor, promova în realitate ideea boicotării scrutinului.

Alte mișcări de cadre în structurile guvernamentale de pe teritoriul Gagauz-Yeri ar putea să se producă după vizita prim-ministrului Maia Sandu, anunțată pentru sfârșitul lui august, dar care se va produce deja în septembrie. Acest eveniment important pentru noul sezon politic va contribui, de asemenea, la consolidarea pozițiilor bașkanului.

În prezent, succesul politic al Irinei Vlah se bazează pe autoritatea ei proprie, ceea ce diferă principial de situația din anul 2015,când ea a câștigat în alegeri datorită susținerii fățișe din partea Moscovei și, parțial, a liderului PSRM de atunci, Igor Dodon. Bașkanul își va putea materializa potențialul disponibil peste un an, la alegerile în APG-Y, constituind o majoritate sigură de susținere a bașkanului. Aceasta va încununa construcția verticalei de putere a Irinei Vlah. Dar întrebarea e câtă capacitate de rezistență va avea această verticală și cât de eficientă se va dovedi ca instrument de soluționare a unor chestiuni nepolitice.

Veaceslav Craciun

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.