Veronica Roșca: Pe 3 decembrie în Parlament a fost o tentativă rușinoasă de a ignora cadrul legal

Ceea ce s-a întâmplat pe 3 decembrie în Parlament a fost o tentativă ruşinoasă de a ignora cadrul legal, în particular, Regulamentul Parlamentului. „Regulamentul Parlamentului s-a transformat într-o hârtie fără valoare în mâinile celora care dețin actuala putere”, a spus Veronica Roșca, deputat din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, la dezbaterea publică "Situația din Parlament și din țară – Încotro?”, organizată de Agenția de presă IPN. Totodată, spune ea, prin inițiativele legislative înregistrate cu abundență de către PSRM, „se dorește de a diviza societatea pe criterii nespecifice unui stat în formare, cu o democrație fragilă, se dorește de a provoca conflicte și de a se reveni pe baricade pentru a nu oferi liniștea cetățeniilor Republicii Moldova”.

În opinia Veronicăi Roșca, actualul Parlament și-a pierdut din legitimitate și din reprezentativitate. Parlamentul nu este legitim, deoarece „sistemul electoral mixt este suficient de perfid și a permis modificarea culorii politice și apartenența la un partid politic de trei ori într-un an a unor deputați”. De asemenea, actualul Parlament inspiră cea mai puțină încredere – doar 5% din cetățenii Republicii Moldova, lucru care înseamnă că acest Parlament nu poate să genereze legi bune în interesul cetățenilor. În context internațional, pragul minim de încredere într-un legislativ este 30-40%.

Potrivit Veronicăi Roșca, cadrul constituțional spune că suveranitatea aparține poporului. „Voința populară a fost exprimată univoc, când la alegerile prezidențiale aproape un milion de cetățeni au spus „nu se poate de continuat în ritmul acesta”, ceea ce înseamnă că cetățenii sunt împotriva corupției politice, împotriva corupției la oricare nivel și ei consideră că acest Parlament nu îi reprezintă”.

În altă ordine de idei, Veronica Roșca a remarcat că ceea ce a venit pe masa deputaților în acest an nu pot fi numite politică bugetar-fiscală și lege cu privire la bugetul de stat. În context, PAS a solicitat Guvernului să retragă aceste inițiative „pentru că ele nu reprezintă în nicio formulă interesele cetățenilor. Politica fiscală nu are acoperire și nu se poate intra în noul an cu așa deficit bugetar. Chiar dacă PAS a înregistrat peste 25 de amendamente la politica bugetar fiscală, aceasta are prea multe carențe pentru a oferi siguranța economică în 2021. Din unele surse, se cunoaște că în decembrie-ianuarie, Guvernul va fi în incapacitate de plată pentru salarii și pensii. Cei care conduc acum Guvernul trebuie să-și asume iresponsabilitatea, decalajul și incapacitatea de plată pe anul viitor”, a spus deputata.

Poziția PAS este de a respecta cadrul constituțional și cel legal. Deputata a prezentat un aviz al șefului Direcției generale juridice din cadrul Parlamentului care spune că inițiativa cu privire la limbile vorbite pe teritoriul Republicii Moldova este neconstituțională și vine cu argumente în acest sens. „În aviz se precizează că formula prin care unei limbi interetnice i se oferă statutul de a fi alături de limba de stat, e o formulă neconstituțională. În același aviz se spune că o astfel de modificare nu va duce la consolidarea societății moldave. Totodată, în avizele CNA și al Direcției generale juridice a Parlamentului, se mai spune că modificările care se referă la statutul special al autonomiei găgăuze nu au acoperire constituțională”. Veronica Roșca susține că ceea ce s-a făcut la 3 decembrie a fost încălcat cadrul legal, „nu s-a respectat minimumul de procedură”.

Potrivit deputatei PAS, nu e clar de ce s-a venit anume acum cu legea privind Stadionul Republican. Odată ce a existat o decizie adoptată anterior cu privire la Stadionul Republican. „Este o întrebare pertinentă, dacă se dorește prin asta ruperea relațiilor cu SUA”, a spus ea. În altă ordine de idei, deputata a mai spus că declarațiile majorității parlamentare precum că-și dorește alegeri parlamentare anticipate „sunt declarații politice”.

Dezbaterea publică „Situația din Parlament și din țară – Încotro?”, este ediția a 163-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.