Veaceslav Ioniţă: În următorii ani ar putea apărea dificultăţi în executarea bugetului statului din cauza scăderii fluxului de remitenţe
Din cauza reducerii fluxului remitenţelor de peste hotare a cetăţenilor Republicii Moldova vor apărea dificultăţi în executarea bugetului şi, respectiv, în asigurarea veniturilor adecvate tuturor bugetarilor. Efectele vor fi resimţite chiar începând cu anul curent, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul economic Veaceslav Ioniţă.
În opinia sursei citate, nu va avea loc o reducere bruscă, ci una treptată şi aceasta ţine de faptul că începe al doilea val de migraţie, care presupune integrarea familiilor.
Potrivit lui Ioniţă, R. Moldova nu este pregătită pentru acest eveniment. „În 2005, salariile au crescut doar la bugetari şi nu din cauza creşterii economice, ci pentru că remitenţele au provocat un consum mare care s-a realizat în bugetul de stat prin acumulări masive la TVA, accize şi mărfuri de import. Acestea au constituit în total circa 80 la sută din bugetul de stat”, susţine analistul.
Ioniţă consideră că pentru atenuarea unei influenţe puternice a remitenţelor asupra economiei, Guvernul ar trebui să creeze un climat investiţional favorabil. „Mediul investiţional din Moldova rămâne a fi unul dificil. La moment se întreprind deja unele acţiuni, însă acestea vor fi simţite de agenţii economici abia peste 2-3 ani”.
Analistul principal al BERD în Moldova, Larisa Monastârli, la fel, este de părere că există posibilitatea reducerii fluxurilor de remitenţe. În opinia ei, doar dezvoltarea economiei şi a sectorului privat în special, prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, prin reducerea intervenţiilor guvernului în businessul privat, stimularea fiscală şi stabilizarea bazei legislative pot crea un nivel adecvat de protecţie împotriva unui astfel de microşoc.
Potrivit unui nou raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), în 2004 estimările oficiale au indicat că suma totală brută a afluxurilor remitentelor din partea angajaţilor peste hotare a atins 700 milioane dolari SUA sau aproximativ 27 la sută din PIB. În acelaşi timp, venitul disponibil brut pe cap de locuitor în Moldova, o măsură care include venitul net şi transferuri de peste hotare, în perioada 2000-2004 a crescut de mai mult de două ori şi a atins cifra totală de aproape 1 miliard dolari SUA.
La sfârşitul anului 2004, lucrătorii moldoveni emigranţi, inclusiv temporari şi permanenţi, au constituit cca 17 la sută din populaţia totală a Moldovei. În anul 2005 numărul cetăţenilor moldoveni care se află în prezent peste hotarele ţării în căutarea unui trai mai bun a fost estimat între 500 000 şi un milion, din totalul populaţiei de cca 3,38 milioane de oameni.
Mai mulţi experţi, inclusiv străini, prognozează o reducere bruscă a fluxului de remitenţe de peste hotare, pe la mijlocul anului 2007, în legătură cu reîntregirea familiilor şi un nou val de emigrare.