Veaceslav Ioniţă: „Gazprom” nu este interesat de proiectele investiţionale ale R. Moldova
Concernul rus „Gazprom” nu este interesat de proiectele investiţionale propuse de R. Moldova şi vrea doar să livreze gazele naturale la preţul de 160 USD”, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul economic, Veaceslav Ioniţă.
„Gazprom” nu dispune în prezent de capacităţi suficiente pentru depozitarea gazului, din care cauză a redus, în anul curent, cu 30 la sută livrările de gaze în CSI. Anume din această cauză, susţine Ioniţă, ruşii încearcă în prezent să-şi direcţioneze livrările spre ţările vest-europene, la preţuri mai mari, pentru a acumula suficiente lichidităţi, necesare pentru investiţii în infrastructura de depozite şi pentru a-şi mări capacităţile de export. „Pentru a atrage noi capacităţi de export al gazului, „Gazprom”, pe lângă investiţii, trebuie să-şi asigure consumul şi, deci, să se comporte adecvat cu consumatori, ceea ce nu face”, a spus Ioniţă.
Potrivit lui Ioniţă, preţul de 160 USD pentru 1 mie de metri cubi nu este echitabil pentru RM, situaţia economică a căreia nu poate fi comparată cu cea a Europei de Vest. Teoretic, spune Ioniţă, un preţ echitabil ar fi unul de circa 110 USD, însă intenţia unor agenţi economici de a trece la utilizarea resurselor energetice alternative gazului, cum ar fi cărbunele, păcura sau coxul, denotă că şi acest cost este prea mare în condiţiile economice ale RM.
Ioniţă susţine că decizia privind majorarea preţului la gaze începând cu a doua jumătate a anului curent ar putea fi amânată până în luna septembrie, iar mărimea acestuia ar putea fi influenţată de SUA şi UE, în cadrul summitului G8 care se va desfăşura la 15-17 iulie la Sankt-Petersburg, care ar putea reaminti Rusiei că nu poate folosi gazul drept armă.
Expertul susţine că, în cazul în care Rusia va stabili un preţ mai mare, RM va nimeri într-o situaţie proastă: investiţiile din ultimii 5 ani în infrastructură, de cca 1 mlrd de lei, nu se vor recupera, fiind planificate în condiţiile livrărilor de gaze la preţuri echitabile.
Potrivit lui Ioniţă, Guvernul caută în prezent soluţii pentru atenuarea şocului scumpirii gazelor asupra populaţiei, în special a celei din mediul rural, care foloseşte gazele naturale pentru încălzire, precizând că majorarea costurilor la gaze nu va determina scumpiri esenţiale ale energiei electrice şi termice. Potrivit lui, Guvernul ar putea reorienta resursele financiare, obţinute din tranzitul de gaze, de la practica existentă de compensare a tarifului pentru CET-uri la compensarea tarifului pentru populaţie.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri, după negocierile purtate joi, 22 iunie, cu conducerea „Gazprom”, premierul Vasile Tarlev a declarat că, de la 1 iulie, RM va plăti 160 USD pentru mia de metri cubi de gaze, în cazul în care concernul rus nu va accepta proiectele investiţionale în sectorul energetic, propuse de partea moldovenească.
Actualmente, concernul rus deţine 50 la sută plus 1 din pachetul de acţiuni al SA „Moldova-Gaz”.