Vasile Ursu recunoaşte că ideea amplasării Pomului de Crăciun în mijlocul Pieţei Marii Adunări Naţionale este nereuşită
Primarul interimar al capitalei, Vasile Ursu, recunoaşte că experienţa din anul trecut cu reamplasarea Pomului de Crăciun în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost o idee nereuşită.
În cadrul şedinţei operative de la Primărie, Ursu a cerut responsabililor municipali să examineze problema, ţinând cont de faptul că locuitorii capitalei sunt obişnuiţi să se adune în jurul brazilor din preajma Porţilor Sfinte.
Tradiţia de a împodobi, cu prilejul Sărbătorilor de iarnă, 4 brazi vii din preajma Porţilor Sfinte a fost iniţiată acum 6 ani de fosta conducere a Primăriei, care a evitat astfel tăierea unor pomi înalţi pentru a fi aduşi în PMAN. În anul 2005, în care Ursu a fost desemnat primar interimar al capitalei, acesta a decis să schimbe tradiţia şi să instaleze pomul de crăciun în mijlocul Pieţei Marii Adunări Naţionale. Şi asta în pofida protestelor exprimate de ecologişti, care au reclamat tradiţia barbară de tăiere a brazilor ajunul sărbătorilor de iarnă.
În prezent, însă, Ursu recunoaşte că, la Sărbătorile de iarnă de anul trecut, lumea a ignorat bradul din centrul Pieţei, continuând să se adune aproape de Porţile Sfinte, unde erau instalate panourile fotografilor ambulanţi, unde copiii aveau libertatea de a alerga pe alei, fără a se expune riscului de a nimeri sub roţile automobilelor care continuă să circule de sărbători prin PMAN.
Potrivit ecologiştilor, în Moldova nu există brazi atât de înalţi ca cei care sunt împodobiţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ei fiind aduşi din Carpaţii ucraineni sau româneşti. Procurarea şi transportarea unui asemenea brad costă bugetul municipal câteva zeci de mii de lei.