Activistul civic Vasile Sinigur, care pe 9 mai a fost reținut la Complexul Memorial „Eternitate” în timp ce protesta împotriva regimului sovietic, susține că nu a încălcat legea, pentru că nu a vrut decât să-și manifeste părerea, având cu el o pancartă care ilustra că panglica Sfântului Gheorghe este egală cu simbolul fascismului și a comunismului. Susținut de Asociația „UNIREA – ODIP”, activistul spune că își va face dreptate în instanța de judecată și contesta amenda care i-a fost aplicată.
Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Sinigur a spus că manifesta pașnic, când o persoană necunoscută i-a smuls pancarta, iar în momentul în care a încercat să o ia înapoi, a fost imobilizat de către mai multe persoane în civil, care s-au prezentat drept polițiști, dar și de polițiști. „Voiau să mă pună jos, m-au strâns de gât, încât nu puteam să-mi trag aer. Strigam la ei să mă lase pentru că mă sufoc, însă polițiștii nimic. Mi-au pus cătușele la mâini, uitați-vă că am și acum semne pe mâini, și m-au dus la poliție”, a spus activistul.
Vasile Sinigur spune că i s-au invocat două articole din Codul Contravențional – „Huliganismul nu prea grav” și „Nesubordonarea cu reavoință dispoziției sau cererii legitime a colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept”. Ca urmare, i-a fost aplicată o amendă de o mie de lei și i-a fost înmânată o citație în judecată.
Liderul „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a declarat că asociația a decis să-l susțină pe Vasile Sinigur deoarece și reprezentanții ei au trecut prin momente similare în timpul protestelor de după alegerile prezidențiale. Atunci, oamenii legii au procedat la fel, însă până la urmă activiștii au obținut câștig de cauză în instanță. Potrivit lui Vlad Bilețchi, Vasile Sinigur și-a exprimat opinia în mod pașnic, fără să prezinte pericol public. „Eu nu văd necesitatea ca un simplu om, cu un simplu banner, să fie apucat de gât și de picioare și târât în mașină. Chiar nu cred că el unul prezenta pericol pentru miile care erau acolo. Același lucru ni s-a întâmplat și nouă în situații similare”, a menționat Vlad Bilețchi.
El a comunicat că vineri, 11 mai, urmează să fie depusă o contestație în proces. Va fi depusă o sesizare la Procuratură pentru a fi verificată legalitatea acțiunilor agentului constatator. De asemenea, o plângere va fi depusă la Direcția de poliție a capitalei, dar și la Ministerul Afacerilor Interne. În toate instituțiile vor fi prezentate și imaginile video de la incident, unde se vede fața celor care l-au reținut pe activist. „Fac un apel și către ministrul Jizdan, să ia la notiță acest caz, să-l investigheze și să acorde o atenție sporită, pentru că nu le face față”, a declarat Vlad Bilețchi.
În opinia sa, prin astfel de acțiuni se încearcă a intimida persoanele care luptă pentru o cauză nobilă. Liderul „UNIREA – ODIP” și-a exprimat convingerea că și în acest caz se va obține câștig de cauză.