Traseismul din Parlamentul Republicii Moldova a început de la anul 2001 încoace. Mai mult decât atât, deputații n-au fost cumpărați doar pentru a trece de la o formațiune la alta, dar și pentru a vota pentru președintele țării sau procurorul general. Despre aceasta a vorbit deputatul Fracțiunii parlamentare Platforma DA Vasile Năstase în cadrul dezbaterilor publice „Cât și cum a muncit Parlamentul pentru cetățeni în sesiunea de primăvară-vară?” organizate de către IPN.
„Fenomenul traseismului nu a fost inventat în actualul Parlament, toată lumea știe că cel puțin de 14 deputați de la Partidul Liberal Democrat au fost forțați să treacă la PDM. Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat în Găgăuzia când Partidul Democrat nu a avut niciun consilier și la un moment dat aveau 19. Toate oalele le aruncam în acest Parlament, de ce? Amintiți-vă de Zinaida Greceanîi, de Igor Dodon, care au plecat de la PSRM. Lucrurile astea nu sunt de azi, sunt de când lumea și pământul. Probabil, frecvența lor a început să se observe de prin 2001, de la Voronin încoace. În cealaltă perioadă, când a fost Lucinschi și Snegur, nu existau. Bineînțeles, condamnăm!”, a declarat Vasile Năstase.
Deputatul a precizat că acest fenomen nu este firesc, iar istoricul traseismului politic poate fi urmărit prin intermediul fostelor partide care s-au aflat la guvernare, „prin intermediului fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc și actualului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon”.
„Suntem categoric împotriva acestui traseism atunci când acesta este alimentat de corupție, de cumpărare-vânzare ca la piață și așa mai departe. Ori, dacă vorbim la modul teoretic, dacă un deputat nu se regăsește, asta trebuie să fie o excepție, pentru că mandatul nu este imperativ, acesta rămâne independent sau în general pleacă din Parlament. Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, este un fenomen clar care trebuie combătut, blamat, pentru că aceștia care au plecat bineînțeles că nu au plecat pentru că nu le convine politica unui partid, dar există faptul de corupție”, a adăugat Vasile Năstase.
Un alt fenomen despre care a menționat deputatul ține de amendamentele care sunt „băgate acolo unde nu-și au rostul”, dar din anumite interese. „Coaliția de guvernare a încercat mereu să fenteze Parlamentul și opoziția”, a declarat Vasile Năstase
Dezbaterile „Cât și cum a muncit Parlamentul pentru cetățeni în sesiunea de primăvară-vară” sunt ediția a 145-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.