Valeriu Ostalep: Schimbările din SUA vor genera o resuscitare a agendei din Republica Moldova

Valeriu Ostalep, expert în domeniul relațiilor internaționale și securității, consideră că în urma schimbărilor din Statele Unite ale Americii, se va intensifica un dialog aspru cu Federația Rusă. Și în acest dialog, spune fostul viceminstru al afacerilor externe , evident că state ca Republica Moldova, Ucraina, România vor avea un anumit rol. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică: „Ce se întâmplă în America? Ce se va întâmpla în lume?”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Este oare asta bine sau nu pentru Republica Moldova? Consider că este bine pentru Republica Moldova ca stat și este foarte rău pentru clasa politică din Republica Moldova, care habar nu are, nici ca experiență, nici ca expertiză, cum să soluționeze problemele. Dar am spus că este bine pentru Republica Moldova, pentru că noi atât de mult degradăm în ultimii ani, că o resuscitare a agendei, care este obiectivă și nu depinde de noi, totuși va include și necesitatea unei noi viziuni și a Republicii Moldova în ceea ce ține de economie, de politica externă”, a declarat expertul.

Totodată, Valeriu Ostalep crede că detaliile schimbărilor din SUA denotă un interes „cu experiență” pentru regiunea noastră. „Mai exact, figurile noii administrații americane de stat, au o expertiză și cunosc cel puțin unde se afla Moldova, Ucraina etc. Acest fapt înseamnă că ar putea avea loc noi modalități de luptă geopolitică, în regiunea în care se află Moldova”.

Fostul viceministru este de părere că noua administrație a SUA va avea noi accente în raport cu Federația Rusă și aceste accente se vor manifesta în mai multe părți ale lumii și cu siguranță în zona în care se află Republica Moldova. „La ce concret eu mă aștept după anumite evenimente din politica internă a SUA? Din punctul meu de vedere, spre toamna acestui an vor avea loc noi abordări ale cazului Ucrainei, Republicii Moldovei, Belarus și tot ceea ce se numește convențional Parteneriat Estic. Inclusiv în raport cu Bruxellesul vor avea loc noi modalități de lucru”, a menționat Valeriu Ostalep.

În opinia sa, în raport cu Moldova, va exista „o reînviere”. „Și aceasta pentru că mlaștina economică și politică în care se află republica Moldova este absolut contraproductivă pentru țară. Și chiar dacă eu totuși văd riscuri permanente în această contradicție a intereselor SUA și Rusia, totuși nu văd riscul de deraiere în conflict armat sau o problemă militară. Dar din punct de vedere al dialogului și al necesității soluționării unor probleme de ani de zile, cred că pentru noi este un plus”, a notat expertul.

În altă ordine de idei, expertul în domeniul relațiilor internaționale a declarat că este greu de spus câți oameni din Republica Moldova sunt conștienți cu adevărat de alegerile care sunt deseori făcute, în sens de politici, vectori, decizii etc. „Ca să faci o alegere dintre ceva și ceva, trebuie să fii conștient și cel puțin să posezi informații obiective despre un eveniment sau altul. În cazul Republicii Moldova, majoritatea oamenilor nu cunosc evenimentele despre care aici se discută de zeci de ani. Cred că majoritatea oamenilor nu cunosc ce înseamnă integrarea europeană, dar ei vorbesc despre integrare europeană și o susțin. Eu nu zic că aceasta este rău sau bine, dar sunt conștient de faptul că ei nu știu ce înseamnă asta. Exact cum altă parte vorbește despre Uniunea Eurasiatică neavând habar ce presupune ea și orientându-se spre simbolisme. După ei, Uniunea Eurasiatică este Rusia, Putin, o anumită formă, e strategic, contra NATO – adică niște drapele absolut simbolice, dar care sunt irelevante pentru conceptul ca atare”, a explică Valeriu Ostalep.

Și în opinia sa, SUA sunt campioane în lume la drepturile și libertățile pe care le au oamenii, dar în același timp și la o hiperinflație de posibilități de a influența și de a manipula. „Eu cred că este foarte complicat , să se descurce în toate aceste procese, în actualele condiții din SUA, chiar cei care sunt locali”, a mai opinat Valeriu Ostalep. Potrivit lui, astăzi, în secolul XXI, instrumentele utilizate sunt manipulatorii. Astfel, contradicțiile între cele două părți, care se conturează în SUA, vor avansa și aceasta este o problemă foarte mare.

Dezbaterea publică „Ce se întâmplă în America? Ce se va întâmpla în lume?”, este ediția a 166-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.