Valeri Liţkai: Transnistria este gata să reia dialogul cu Moldova, însă deocamdată părţile nu au ce discuta
Transnistria este gata să reia dialogul cu Moldova, însă deocamdată părţile nu au ce discuta, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul de externe transnistrean, Valeri Liţkai, solicitat să comenteze discuţiile în jurul reluării negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean, transmite Info-Prim Neo cu referire la Oliviapress.
Valeri Liţkai a explicat că la moment nu se duc nici un fel de pregătiri pentru reluarea negocierilor – nu există o agendă şi nici un pachet de documente pentru discuţii. Făcând trimitere la experienţa sa de 15 ani în pregătirea unor astfel de întâlniri, Liţkai a menţionat că ele sunt precedate de o muncă asiduă a experţilor, care la etapa actuală nu este desfăşurată de R. Moldova.
Reamintind că Moldova insistă pe realizarea legii cu privire la statutul Transnistriei adoptată de Parlament în 2005, Liţkai a subliniat că planurile Moldovei sunt irealizabile. Potrivit lui Liţkai, nici garanţii şi intermediarii nu susţin poziţia oficială a Chişinăului. Ucraina nu este în general menţionată în planurile RM, care contravin şi poziţiei Rusiei.
Declaraţia preşedintelui Vladimir Voronin nu este decât un PR electoral, a spus Valeri Liţkai, remarcând că preşedintele Voronin urmăreşte menţinerea puterii şi nu reglementarea conflictului transnistrean. Liţkai a criticat şi iniţiativele lansate acum 4 luni de Vladimir Voronin pentru sporirea încrederii între Chişinău şi Tiraspol. Preşedintele RM a promis atunci că grupuri de experţi vor elabora proiecte în domenii ca infrastructura, sfera comercial-economică, de asistenţă medicală şi socială a populaţiei etc. Chişinău nu a remis în Transnistria nici unul din aceste proiecte, acuză şeful diplomaţiei rmn. El a precizat că deja de 4 luni în Moldova lucrează 12 grupuri de experţi, însă până în acest moment nici autorităţile de la Tiraspol şi nici Rusia şi Ucraina nu au văzut nici un rând din vreun document.
Referindu-se la încălzirea relaţiilor moldo-ruse, Valeri Liţkai a declarat că R. Moldova îşi schimbă în permanenţă direcţia politicii externe, care este ba prooccidentală, ba prorusă. O dată la trei ani, asistăm la un ciclu complet, acum este timpul ciclului prorus, a menţionat Liţkai.
Declaraţiile lui Vladimir Voronin cu privire la neutralitatea R. Moldova reprezintă o altă manevră a Chişinăului oficial, a mai spus Valeri Liţkai. În 2004, R. Moldova a propus spre semnare un Pact cu privire la neutralitate. Pactul, care este un document serios, spre deosebire de declaraţia de neutralitate, nu a fost semnat de nici un stat, a adăugat Valeri Liţkai.
Referindu-se la cursul politicii externe a rmn, Liţkai a declarat că aceasta trebuie să fie corectată si să devină multivectorială, adică să fie îndreptată în mai multe direcţii. În acelaşi timp, Liţkai a menţionat că un atare caracter multidirecţional al politicii externe se va deosebi de cel al R. Moldova. Când o ţară mică are în politică 10-12 direcţii este neserios, a spus Valeri Liţkai.