Valentina Buliga: Ne-a mobilizat dorinţa de a crea un sistem de protecţie socială echitabil
Interviu cu Valentina Buliga, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale degrevat
- Opoziţia comunistă declară că în perioada 2001-2009 au revenit acasă 240 mii de cetăţeni care au plecat la muncă peste hotare, în timp ce în ultimele luni pleacă din ţară circa 20 mii de persoane. Este adevărat?
- În 2001, când au venit la putere comuniştii, numărul populaţiei economic active era de 1 milion 617 mii, la 1 ianuarie 2009, anul când au plecat de la guvernare, populaţia economic activă coborâse la 1milion 265 mii de persoane. Numărul populaţiei ocupate s-a redus cu peste 350 mii. Adică cele 300 mii de locuri de muncă promise nu au fost create, dimpotrivă au fost lichidate 314 mii de locuri de muncă.
Coraportul între populaţia care munceşte şi cea care este la pensie este aproape de 1 la 1. În loc să avem un număr suficient de angajaţi ca să asigure pensionarilor o pensie decentă, s-a ajuns la un buget al asigurărilor sociale de stat ce trăieşte din transferuri de la bugetul de stat.
Bugetul asigurărilor sociale este, de fapt, oglinda unei economii. În 2010 deficitul bugetului asigurărilor sociale l-am acoperit prin transferuri de la bugetul de stat de 890 milioane de lei. Bugetul statului a acoperit nevoile bugetului asigurărilor sociale, care nu a fost suficient pentru a plăti pensiile şi alte beneficii sociale din cauza că nu am avut contribuabili mulţi, nu am avut plăţi efectuate la timp. Sunt problemele care au fost acumulate după 2001, ele nu au apărut peste noapte.
Iar referitor la plecări peste hotare, potrivit anchetei forţei de muncă în gospodării în ultimul an s-a menţinut la acelaşi nivel numărul cetăţenilor plecaţi peste hotare circa 295-300 mii în trimestrul III şi IV al anului 2009 şi trimestrul I şi II al anului 2010.
- Un recent sondaj constată că printre cele mai mari îngrijorări ale populaţiei se numără teama de a nu pierde locul de muncă. Chiar şi în cele mai grele momente ale crizei nu am avut mari falimentări sau concedieri în masă şi atunci te întrebi: de unde această îngrijorare?
. Locul de muncă garantat este sursa sigură de existenţă şi garanţiile de care beneficiază cel ce munceşte. Lipsa lui impune pe cetăţeni să plece peste hotare, să devină şomeri şi vulnerabili. De aici şi vine îngrijorarea populaţiei. Actualmente beneficiază de ajutor de şomaj circa 10.800 de cetăţeni, dintre care 3.400 care şi-au pierdut locul de muncă în rezultatul lichidării şi disponibilizării de la întreprinderi.
- 2009 a fost un an foarte dificil, cu un deficit enorm, deşi mai mic decât se prognoza. Lipsa de finanţe a adus restanţe la pensii?
- Nu există restanţe. Am reuşit în acest an să stabilizăm situaţia. În pofida greutăţilor şi bugetului gol pe care l-am găsit, se ştie că am preluat guvernarea cu un deficit de peste 6 miliarde de lei, am plătit la timp toate pensiile, toate alocaţiile sociale. În acest an am reuşit să majorăm valoarea prestaţiilor sociale cu circa 36%, am păstrat tot sistemul de compensaţii nominative şi pentru aceasta în bugetul pe 2010 au fost circa 387 milioane de lei. Au fost operate noi modificări la Legea cu privire la ajutorul social pentru anul 2010, alocând 278 milioane de lei pentru această prestaţie de ajutor social, deja pe parcursul anului 2010 au beneficiat de cel puţin o plată de ajutor social mai mult de 50 mii familii (sau mai mult de 200 mii persoane) dintre care 38 de familii cu mulţi copii. Au fost introduse compensaţii pentru persoanele în vârstă de până la 65 de ani, care au pensii mai mici de 700 de lei, pentru perioada rece a anului. La fel au primit ajutor de 130 lei pe lună acele 31 mii de familii care beneficiază de ajutor social, precum şi bugetarii care primeau salarii mai mici de 700 de lei pe lună. Acum, la sfârşit de an, pentru lunile noiembrie şi decembrie, a fost eliminată limita de vârstă şi am majorat plafonul pensiei, de la 700 la 900 de lei, ce-ţi dă dreptul la compensaţie, pentru că am dorit să ajutăm mai multă lume. Compensaţie pentru noiembrie şi decembrie vor primi circa 521 mii de pensionari care au pensia mai mică de 900 de lei.
Este poate modest acest ajutor, dar trebuie să înţelegem că el a venit într-un an de criză şi astfel am reuşit să protejăm cât de cât pensionarii noştri şi grupurile vulnerabile.
- Avem bani planificaţi în buget pentru compensaţiile din noiembrie şi decembrie. Dar ce facem în ianuarie şi februarie 2011?
- Legea cu privire la ajutorul social pentru 2011 este deja modificată astfel că garantat vor primi ajutor social pentru încălzirea în perioada rece a anului 2011 acei care intră în sistemul de ajutor social. Afară de aceştia suplimentar vor beneficia de acest ajutor circa 77 mii de familii sărace, inclusiv pensionari, familii cu copii, persoane cu dezabilităţi şi şomeri. Urmează doar să adoptăm Legea cu privire la bugetul de stat pentru 2011 şi să stabilim care va fi valoarea acestei compensaţii
- Şi dacă nu se reuşeşte să fie votată legea bugetară până la sfârşitul anului ?
. Chiar dacă nu se reuşeşte vom plăti compensaţiile nominative la toţi acei care le primesc, vom plăti ajutorul social. Modificările operate la Legea cu privire la ajutorul social, în acest nou sistem de ajutor, pentru că noi avem câteva sisteme – sistemul de compensaţii nominative, alocaţii sociale, un sistem vechi bazat pe categorii, le va permite familiilor sărace să se adreseze după ajutor social în baza declarării veniturilor şi calculării de către asistentul social a venitului minim garantat pe care îl va oferi statul, inclusiv în 2011.
- Ne putem aştepta în 2011 la majorări de salarii şi pensii?
- Am avut o propunere, elaborată de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, susţinută de fracţiunea Partidului Democrat, de indexare de două ori pe an, la 1 aprilie şi la 1 octombrie. Şi acest sistem de indexare, în cazul în care indicatorii în baza cărora se indexează pensiile, indicele preţurilor de consum şi creşterea salariilor, nu dau posibilitate să se facă o indexare mai mare, să venim cu două indexări pe an şi nu mai puţin de 15%. Ar fi o indexare mai echitabilă pentru persoanele cu pensii mici. Clar e că dorim să păstrăm în continuare acest suport pentru încălzire pentru cinci luni ale anului 2010, ne dorim să majorăm minimul garantat care în acest an 2010 l-am majorat comparativ cu 2009 de la 430 la 530 de lei. Ne dorim ca acest minim garantat să fie majorat până la nivelul sărăciei extreme, care a fost în acest an de 575 de lei, în funcţie de progresul ce se va înregistra în 2010.
Să revenim la ideea de a majora alocaţiile sociale pentru persoanele cu dezabilităţi, pentru că astăzi alocaţiile sociale sunt foarte mici. În acest an am reuşit să ratificăm convenţia, să elaborăm Strategia de protecţie a persoanelor cu dezabilităţi, Legea care este gata, trebuie să găsim un nou mecanism de protecţie a întreprinderilor care angajează persoane cu dezabilităţi şi întreprinderi care sunt formate din persoane cu dezabilităţi pentru că statul trebuie să vină să-i ajute pe aceste persoane prin diferite mecanisme, să plătească în locul lor contribuţiile sociale, să le dea un ajutor pentru procurarea materiei prime.
- Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a fost, probabil, cel mai dificil domeniu în această perioadă de criză?
- Ne-a mobilizat acele obiective pe care ni le-am pus noi, să reducem nivelul de sărăcie, să venim cu ajutor ţintit către grupurile mai nevoiaşe, ne-am axat pe reforme de durată, dar nu temporare. Am început reformarea sistemului de pensionare pentru că noi am avut un sistem inechitabil, când anumite categorii ieşeau la pensii la o anumită vârstă, iar majoritatea populaţiei munceşte câte 30 de ani cotizare şi iese la pensie la 57-62 de ani, iar deputaţi, miniştri doi ani şi primeau o pensie de 75%. De asemenea, am început să reformăm sistemul de protecţie a familiei şi copilului Am reuşit să adoptăm noua lege cu privire la adopţie, multe documente, regulamente interne privind dezvoltarea serviciilor sociale în comunităţile noastre. Ne-a mobilizat dorinţa de a crea un sistem de protecţie socială echitabil, de a dezvolta ambele componente, pentru că protecţia socială are două componente, asigurări sociale, ce cuprinde inclusiv reforma asigurării cu pensii, care să ne dea venituri suplimentare la bugetul asigurărilor sociale, ca să avem de unde indexa, de unde majora şi al doua componentă asistenţa socială, care trebuie să fie bazată pe nevoile oamenilor. Reformele începute vor contribui la creşterea bunăstării cetăţeniilor Republicii Moldova.
Sursa: /www.allmoldova.com