Vadim Vieru despre modificarea Codului Penal: consultările publice sunt un exercițiu care trebuia realizat

Atât timp cât modificările din Codul Penal pot fi interpretate extins, îngrijorările vor persista. Este opinia avocatului Vadim Vieru și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Trădarea de Patrie în legislație și în viață”, organizată de Agenția de presă IPN. Vadim Vieru a criticat guvernarea pentru că n-a organizat mai multe consultări publice înainte de a aproba modificările la Codul Penal privind articolul „trădarea de patrie”. Potrivit juristului,  există dubii că angajații instituțiilor statului vor fi capabili să aplice noua normă ce vizează trădarea de patrie.

Avocatul Vadim Vieru, spune că modificarea articolului din Codul Penal ce vizează trădarea de patrie trezește îngrijorare printre reprezentanții societății civile. Potrivit avocatului, norma legală poate fi interpretată extins, fapt ce limitează șansele ca un dosar să ajungă în instanța de judecată.

„Când vorbim de modificarea Codului Penal și când e vorba de termeni care pot fi interpretați extins, îngrijorările vor exista. Nu cred că trimiterea la Legea securității statului, în sensul în care este definită activitatea ostilă, este suficientă. Este un termen care poate fi interpretat excesiv de extins. În teorie totul e frumos, dar în practică e diferit. Avem instituții ale statului ca Serviciul de Informații și Securitate, ca PCCOCS, unde angajații nu sunt suficient pregătiți ca să investigheze astfel de acțiuni. În astfel de instituții sunt persoane despre care n-o să greșesc dacă spun că nu sunt bine intenționate. Cazul Gorgan, de exemplu, există prezumția nevinovăției, dar totuși persoana a fost șef al Statului Major. PCCOCS a anunțat că a pornit o cauză penală. Dar pe cazul Gorgan nu știu dacă va fi sentință de condamnare și dacă va ajunge, în general, dosarul în instanța de judecată. În PCCOCS și în SIS nu avem persoane pregătite care știu cum să aplice norma. Și când le prezinți o normă care este interpretată extensiv, devine un proces contradictoriu”, a spus juristul Vadim Vieru.

Vadim Vieru a criticat guvernarea pentru faptul că nu a organizat mai multe runde de consultări publice înainte de a aproba modificările la Codul Penal.

„Faptul că se uită să se facă consultări, nu este bine. Poate prin consultări vor veni și idei mai multe. Noi suntem un stat tânăr. Noi nu avem practica de protecție a securității naționale. Ea încă urmează a fi formată, dar când trebuie s-o formăm, ea trebuie formată cu dreptul, nu cu stângul. Creând practici cu care nu se ajunge în instanțe cu dosare de condamnare, dar din contra, se ajunge cu dosare de achitare, distrugi conceptul de securitate națională. Consultările publice sunt un exercițiu care trebuia realizat. Dacă erau să fie consultări publice, poate și propunerile erau să vină mai activ pe acest segment, pentru că avem specialiști pe securitate națională în Moldova”, a mai spus Vadim Vieru.

Vadim Vieru spune că PCCOCS, instituție responsabilă de punerea în practică a legii, nu are suficiente capacități pentru a transmite în judecată un dosar bine documentat.

„Problema cea mai gravă ține de capacitatea instituțiilor de drept de a aplica norma, cât de pregătite și de capacitate sunt ca să aplice legea. Cunoscând ca avocat ce instituții avem, mă tem că n-o să avem capacități suficiente ca această normă să fie aplicată ca la carte, să fie transmis un rechizitoriu bine formulat în instanța de judecată”, a explicat avocatul.

Dezbaterea publică la tema „Trădarea de Patrie în legislație și în viață” este ediția a 308-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE