Vadim Brînzaniuc – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Vadim Brînzaniuc candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Social Democrat European, condus de ex-ministrul agriculturii Ion Sula. În cadrul formațiunii, Brînzaniuc exercită funcția de vicepreședinte.

S-a născut pe 30 octombrie 1982, în satul Larga, raionul Briceni. Este căsătorit și are doi copii.

A absolvit Facultatea de jurnalism și științe ale comunicării, dar și Facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova. De asemenea, a urmat și Academia de Administrare Publică, precum și un master în administrare publică.

În perioada anilor 2005-2010 a activat în calitate de specialist principal în cadrul Primăriei Chișinău, iar în perioada 2010-2019 a exercitat funcția de șef al Direcției relații publice a Primăriei. În 2019, pe când primar interimar era Ruslan Codreanu, Vadim Brînzaniuc a fost numit pretor ale sectorului Buiucani, funcție pe care a exercitat-o până în martie 2022. În perioada 2022-2023 a fost consilier al primarului în Primăria sectorului 4, municipiul București.

Pentru perioada 1 ianurie-31 decembrie 2022, declară un salariu în mărime de 124 677 de lei de la Pretura sectorului Buiucani, dar și un salariu în mărime de 70 757 RON de la Primăria sectorului 4, municipiul București. Pentru aceeași perioadă, soția candidatului declară un salariu 120 de mii de lei de la societatea comercială „Digicon-M” SRL, în care deține 100% cotă parte. De asemenea, soția beneficiat de la CNAS RO o indemnizație în mărime de 5 190 RON.

Vadim Brînzaniuc are în proprietate un teren intravilan cu o suprafață de 0,075 ha dobândit în anul 2012, iar valoarea declarată a acestuia este de peste 362 de mii de lei. Are în proprietate o casă de locuit cu o suprafață de peste 146 de metri pătrați, dobândită în 2014 și valoarea declară a căreia este de peste un milion de lei. Tot în 2014 a dobândit un garaj cu suprafață de peste 42 de metri pătrați, care ar valora aproape 77 de mii de lei. Familia are în posesie două automobile. Automobilul soției este fabricat în anul 2015 și dobândit în 2021, cu valoarea declarată de 300 de mii de lei. Vadim Brînzaniuc are o mașină fabricată în 2021 și obținută în 2022, valoarea declarată fiind de 29 de mii de euro.

Împreună cu soția declară 4 conturi bancare, dintre care două în România, având în ele mijloace financiare în valoare 100 de mii de lei și 65 de mii de RON.

În 2017 a contractat un credit bancar în mărime de 700 de mii de lei. Creditul urmează a fi întors până în anul 2027, fiind accesat la o rată a dobânzii de 8,5%. De asemenea, în 2022 a accesat un credit în mărime de 17 400 de euro, pe care la fel urmează să-l returneze până în 2027, cu o rată a dobânzii de 8,75%.

„Cât timp am fost pretor al sectorului Buiucani, am pus în față interesul oamenilor, confortul și bunăstarea lor. Acest lucru am de gând să îl fac și după 5 noiembrie. Chișinăul are multe probleme, din cauza cărora orașul degradează, în loc să se dezvolte. Ajunge cu jumătățile de măsură! Vom schimba din temelii modul în care este condus astăzi orașul (...). Angajamentul meu este să aduc Chișinăul în față, să-i ofer dezvoltarea și strălucirea pe care o merită”, a declarat candidatul la evenimentul de lansare în campania electorală.

Conform tragerilor la sorți, Vadim Brînzaniuc de la Partidul Social Democrat European urmează să fie cu numărul 8 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.